25.5.2009 0 By admin

Markkinan avaaminen kilpailulle on vaikea taitolaji. Se ollaan huomattu Suomessa esimerkiksi autojen katsastuksen yksityistämisessä. Järjestely on ilmeisesti nostanut hintoja huomattavasti viimeisen 15 vuoden aikana.

Vaikuttaisi siltä, että yhtenä syynä hintojen korkeuteen ja kilpailun vähäisyyteen on katsastuspaikoille asetettu vaatimus siitä, etä näiden täytyy kyetä katsastamaan sekä raskasta kalustoa, että henkilöautoja. Tällainen vaatimus nostaa yrittäjäksi ryhtymisen kustannuksia ja näin karsii kilpailua. Voisin myös kuvitella, että se johtaa massiivisiin yli-investointeihin raskaan kaluston katsastuskalustossa, sillä kuorma-autoja ja rekkoja on Suomen teillä merkittävästi vähemmän kuin henkilöautoja.

Nyt järjestelmää on tarkoitus uusia siten, että katsastusasema voisi palvella halutessaan vain henkilöautoja tai vain raskasta liikennettä (tai molempia). Ehdotus on tervetullut. Toivon mukaan uudistus lisää kilpailua ja alentaa hintoja. Onkohan olemassaolevassa laissa muitakin kilpailua ehkäiseviä yksityiskohtia?

Asiasta raportoi Helsingin Sanomat.