Allekirjoita järkeä tekijänoikeuslakiin

22.7.2013 0 By Mikko Sarela

Järkeä tekijänoikeuteen aloite on kerännyt tätä kirjoittaessani 47675 allekirjoitusta. Jotta aloite vietäisiin eduskunnan käsittelyyn, tämän ja huomisen aikana tarvitaan vielä runsaat 2000 allekirjoitusta.

En ryhdy kirjoittamaan pitkää selitystä siitä, mitä aloitteessa ollaan tekemässä. Netti on pullollaan asiasta kirjoitettuja tekstejä, joista viittaan tässä Heikki Sairasen artikkeliin 3 syytä viedä tekijänoikeusaloite eduskunnan käsittelyyn ja Järkeä tekijänoikeuslakiin -sivuston lyhyeen selvitykseen esityksen sisällöstä.

Nostan sen sijaan esille ainakin kaikkien tieteiskirjallisuudesta ja tulevaisuudesta kiinnostuneita varmasti mietityttävän näkökulman. Tekijänoikeus nimittäin tarjoaa nykymuodossaan monopolin lähes kaikelle tuotetulle informaatiolle. Tämä sisältää niin ohjelmistojen koodin ja rajapinnat kuin myös erilaiset valmistusohjeet.

Jo nykyään teollisuus käyttää tekijänoikeuden suomaa monopolia varmistamaan ettei kukaan muu kykene valmistamaan esimerkiksi varaosia (tai tekemään laitehuoltoja) kuin alkuperäinen valmistaja. Tulevaisuudessa yhä suurempi osa kaikista tuotteista, joita käytämme sisältää ohjelmistokomponentteja ja näin yhä suurempi osa taloudesta muuttuu osaksi yhteiskunnalle haitallista monopolikapitalismia.

Toinen kehitystrendi on 3d-tulostaminen, joka lupaa helpotusta ja halvempaa ja nopeampaa tuotantoa moniin asioihin. Esimerkeiksi kelpaavat vaikka murtuneen luun ympärille tehtävä kevytrakenteinenn kipsi, avaruussukkuloihin kelpaava rakettimoottori tai seksilelut. Kun ihmiset alkavat tulostamaan legoja, barbienukkeja, kodinkoneita, varaosia, taideteoksia ja synttärikutsujen rihkamaa kotonaan, niin ollaan paljon isomman kipuilun äärellä.

Me tulemme selviämään kaikista noista muutoksista paljon paremmin, jos olemme onnistuneet rakentamaan kulttuurin, jossa tekijänoikeuksista keskustellaan myös meidän kuluttajien kanssa. Siksi sinunkin kannattaa allekirjoittaa Järkeä tekijänoikeuslakiin. Tee se nyt ja pyydä myös kavereitasi ja sukulaisiasi allekirjoittamaan.