Autoilun murros

3.9.2012 10 By admin

Par’aikaa on meneillään kaksi merkittävää teknologisen kehityksen tuomaa muutosta yksityisautoilussa. Onnistuessaan nämä muutokset voivat tehdä autoilusta nykyistä mukavempaa, turvallisempaa, vähemmän meluavaa, saastuttavaa ja tilaa vievää.

Julkisuudessa on keskusteltu paljon sähköautojen tulemisesta, joten muutama sananen niistä ensin. Kirjoitan kuitenkin ensisijaisesti siitä paljon merkittävämmästä murroksesta, joka on tulossa.

Sähköautot

Sähköautojen tärkein lupaus on se, että tulevaisuudessa autot eivät tuota polttomoottorin aiheuttamia päästöjä siellä, missä niitä käytetään. Sen sijaan sähköauto on mahdollista ladata vaikka päästöttömällä ydinvoimalla. Polttomoottorin poistaminen vähentää myös lähes kaiken melun katuverkon ajonopeuksilla ja vähentään pienhiukkaspäästöjä noin 50%. Jäljelle jäävät pienhiukkaspäästöt tulevat pyöristä ja asfaltista irtoavasta ”pölystä”.Lisäksi sähköautojen älykkäästä latauksesta toivotaan osittaista ratkaisua säätövoiman tarpeeseen siten, että autojen latausta käytetään aktiivisesti tasaamaan sähkönkulutuksen vaihtelua vuorokauden sisällä.

Nissan Leaf (Wikimedia Commons)

Olen riittävän vanha muistamaan sähköautohypen 1980-luvulla ja uudestaan 1990-luvulla ja uudestaan 2000-luvulla, joten olen hiukan skeptinen siitä onnistuvatko sähköautot nytkään. Olen myös skeptinen ehdotettujen sähkönkulutuksen tasausjärjestelmien suhteen. Sähköautoja tehdään Aasiassa nyt niin suurilla volyymeilla, että tällä kertaa murros saattaa jopa onnistua. Toivon parasta, mutta en lupaa pidätellä henkeäni.

Itseajavat autot

Itseajavien autojen tuoma murros on hiipimässä yhteiskuntiimme kuin varkain. Suomessa ei tästä aiheesta paljon näe kirjoituksia; poikkeuksia on. Sain itse autoa ostaessani tulossa olevasta muutoksesta esimakua jo vuonna 2008. Tuolloin markkinoille oli tullut autoja, jotka parkkeerasivat itse itsensä. Lähivuosina markkinoille tulee autoja, joissa on niin sanottu superajotietokone (super cruise control). Se ylläpitää automaattisesti nopeutta, turvallista etäisyyttä edessä olevaan autoon ja pitää auton kaistalla niin hitaassa katuympäristössä kuin nopealla maantielläkin. Automatiikalla on paljon nopeammat reaktiot kuin ihmisellä.

Autoilun tulevaisuus?

Itseajavalla autolla on mahdollisuus lisätä turvallisuutta kaupungeissa. Jo nyt on mahdollista hankkia laite, joka jarruttaa automaattisesti, jos auton edessä on jalankulkija tai jokin muu este. Ajotietokone reagoi paljon nopeammin kuin ihminen. Kaupunkinopeuksissa laite kykenee estämään onnettomuuden ja hiukan korkeammissa hidastamaan ja keventämään törmäyksen vaikutuksia. Jalankulkijat saavat tuloksena turvallisemmat kadut, jossa voi luottaa siihen, että auto ei aja päälle. Kuinka kauan kestää, että tällainen ominaisuus on pakollinen varuste uusissa autoissa? 

Pala kerrallaan automatiikka ottaa kuljettajan tehtävät itselleen. Koekäytössä täysin itsensä ajavia autoja on jo ja kuluttajille niitä myytäneen noin kymmenen vuoden kuluttua. Googlen testiautoilla on ajettu jo satoja tuhansia kilometrejä tie- ja katuverkossa. Parinkymmenen vuoden kuluttua vain ”museoautoja” tarvitsee ajaa itse. Lainsäädännöllä on tekemistä, jotta näitä parannuksia ei kielletä. Yhdysvalloissa on jo herätty ongelmiin. Nevadassa on jo muutettu lainsäädäntöä ja nyt myönnetään jo lupia itseajaville autoille koekäyttöön. Tässä muutoksessa kannattaa olla eturintamassa.

Yksi erittäin merkittävä lainsäädännöllinen kysymys on se, kuka maksaa, jos itseajava auto ajaa kolarin? Omistaja, auton valmistaja, vakuutusyhtiö, uhri vai joku muu? Miten taksilainsäädäntöä tulisi muuttaa, kun itseajavat autot hämärtävät vuokra-auton, taksin ja yhteiskäyttöautojen rajoja? Tulevatko itseajavat järjestelmät myös busseihin ja ratikoihin ja halventavat merkittävästi joukkoliikenteen järjestämistä? Voiko koulukyytejä järjestää itseajavalla autolla ilman aikuista valvojaa? Sallitaanko ihmiselle itse ajaminen, jos ihmisajaja on merkittävästi suurempi onnettomuusriski ja alentaa autoväylien kapasiteettia ja nopeutta?

Itseajavat autot tuovat merkittäviä muutoksia myös liikenne- ja kaupunkisuunnitteluun. Nyt suunnitellaan alueita, jotka rakennetaan 2020- ja 2030-luvuilla. Nykyinen kaupunkisuunnittelumme perustuu ajatukseen, että autonomistus asukasta kohden kaksinkertaistuu seuraavien parin vuosikymmenen aikana. Kun autoista tulee itseajavia, kehittyykö markkinoille esimerkiksi vuokra-auton ja taksin yhdistelmä: auto, jonka voi tilata kotiovelle tekstiviestillä ja joka kuljettaa ihmisen perille halvalla ja nopeasti? Kannattaako investoida 50 000 euroa autopaikkaan oman kodin kellarissa, jos auto voi viedä perheen ensin kotiin ja sitten itse ajaa vähän syrjemmällä olevaan kallioluolaan tai parkkitaloon?

Itseajavat autot voivat tuoda tullessaan merkittäviä parannuksia yhteiskunnan infrastruktuurin käyttöön, mutta työ vaatii toimia myös lainsäätäjältä. Onko liikenneministeriössä kukaan hereillä? Tekeekö virkamieskunta, liikenne- ja viestintävaliokunta tai tulevaisuusvaliokunta tutustumismatkoja itseajavien autojen maailmaan? Paljon kysymyksiä ja toistaiseksi vähän vastauksia. Aikaa ei enää ole hukattavaksi.