Autojen pakollisuudesta lapsiperheissä

10.2.2012 14 By admin
Hyvää kaupunkia suunnitellaan ensisijaisesti jalankulkijaa ajatellen. 
Usein sanotaan, että kyllähän sitä vähäautoisen kaupungin rakentaminen on hyvä idea, mutta lapsiperheet tarvitsevat autoa. Tällaisissa lauseissa mutta-sanan merkitys on kertoa, että sanoja ei halua muiden vihaa päällensä vastustamalla ensimmäisen lauseen sanomaa ja haluaa silti vastustaa sitä. Tutkitaanpa väitteen todenperäisyyttä. 
Lapsiperheessä liikkuminen on haastavampaa kuin ilman lapsia. Meillä on kotona ala-asteella oleva koululainen, taapero ja vauva tulossa, joten kokemusta on kertynyt jonkin verran. Päivittäisissä matkoissa erityisesti päiväkodin, koulun, leikkipuiston ja vanhempien työpaikkojen sijainnilla on suuri merkitys. Näiden lisäksi ruokaa joutuu kantamaan kaupasta paljon enemmän kuin sinkkutaloudessa, eli kaupan etäisyydellä on väliä. 
Rakentamisen tehokkuudella on hyvin suuri merkitys siihen, kuinka pitkiksi nämä matkat muotoutuvat. 
Nimimerkki tpyyluoma kommentoi Oden blogissa
Vasta-argumentti menee jotenkin niin että lapsiperheellä on ihan pakko olla farmarivolvo jotta saa lapset hoitoon ja kouluun.
No, otetaan toi yllä speksaamani esimerkkikortteli siinä on noin 450 asuntoa. Eli 900 asukasta.
Yksinkertaistaen 5% väestöstä on päiväkodissa, 10% peruskoulussa. Tai jotain sinne päin. Noilla osuuksilla yhdessä korttelissa olisi 45 päivähoitolasta ja 90 koululaista. Että ehkä se päiväkoti tai koulu olisi jotenkin siedettävällä kävelyetäisyydellä.
Otetaan esimerkiksi Eteläinen Suurpiiri. Alueella on vähemmän lapsia kuin Helsingin seudulla keskimäärin. Alle kouluikäisiä on 5% ja peruskouluikäisiä toinen 5% asukkaista. Alle kouluikäisistä lapsista noin puolet on päiväkotihoidossa ja päiväkotien keskikoko 50 lasta. Ala-asteita samalla alueella on 15 ja oppilaita keskimäärin runsaat 200. 
Rakennetaan asukastiheydeltään Punavuorta tai Harjua, noin 25000 asukasta neliökilometrillä (+ työpaikat). Neliökilometrillä on 13 päiväkotia ja 4 koulua. Maksimietäisyys lähimpään päiväkotiin on noin 150 metriä ja lähimpään kouluun noin 250m. Nämä ovat matkoja, jotka on vielä helppo kävellä pientenkin lasten kanssa. Kallion seudulle muuttamisen jälkeen meillä on 200m lähimpään kauppaan, kouluun 400m ja puolen kilometrin säteellä on kymmenkunta päiväkotia. Helsingillä on selkeästi parannettavaa päiväkotien ja koulujen sijoittelussa. 
Tällainen käveltävä kaupunki tosiaankin vaatii varsin suurta asukastiheyttä ja riittävää asukasmäärää tiheästi rakennetulla alueella. Jos asukastiheys puolitetaan, niin kävelyetäisyydet kasvavat noin 30%. Jos alueen koko on liian pieni, ei palveluille riitä kysyntää. Siksi Helsinginkin arvostetuimmat alueet ovat suhteellisen suuria tiiviisti rakennettuja alueita, joiden reunalla on suuret puistot. Näin puisto on lähellä asukkaita, mutta ei kasvata kävelymatkoja lähipalveluihin.

Palatakseni autokysymykseen näin lopuksi. Kaupungissa asuvalle perheelle auto ei ole mitenkään pakollinen. Siitä on paljon iloa, kun lähdetään 150 kilometrin päähän mummilaan, mutta päivittäiseen elämään sitä ei kaipaa. Parempi ilman.