Avoin kirje Suomen Tasavallan pääministerille Matti Vanhaselle

Lähetin juuri seuraavan sähköpostin pääministeri Matti Vanhaselle.

Arvoisa pääministeri Matti Vanhanen,

Luin juuri Tietoyhteiskuntaneuvoston esityksestä remontoida tekijänoikeuslakia Tietokone-lehden uutisista. Kyseinen artikkeli sisälsi lainauksen teiltä: ”Tekijänoikeuslain valmistelun kritiikissä viime syksynä minua hämäsi se, että kritiikissä oli hieman sellaista sävyä, että toisten työtä pitäisi päästä kopioimaan”, Vanhanen pohti.

Viime syksyisen mielenosoituksen pääorganisoijana haluaisin korjata ja täsmentää sitä, mitä mielenosoittajat viime syksynä tekijänoikeuslain osalta vaativat. Emme vaatineet vapaata oikeutta kopioida toisten työtä,vaikka tekijänoikeusjärjestöt näin väittivätkin. Sen sijaan mielenosoittajat vaativat, että toisten työtä pitäisi päästä kopioimaan normaalin käytön ja varmuuskopioinnin rajoissa sekä julkaistun
kulttuuriperinnön saatavuuden turvaamiseksi.

Kritiikin tärkein osa kohdistui sananvapautta mahdollisesti uhkaavan pykälän 50b kohdalle, joka kieltää ’organisoidun keskustelun’ kopiosuojauksien kiertämisestä. Laki on jo saanut ensimmäiset uhrinsa; Linux-käyttöjärjestelmän suomenkielisen Knoppix -version jakelu Suomessa lakkautettiin, koska sen levittäjä (FUNETin ylläpito) ei ollut varma rikkooko linux-käyttöjärjestelmän jakelu uutta tekijänoikeuslakia.

Mielenosoituksen järjestäjänä olen pahoittanut mieleni ja loukkaantunut itseni ja niiden muiden mielenosoittajien puolesta, kun esittämämme vaatimukset esitetään sävyssä, joka ei ole totuudenmukainen. Haluan korjata saamanne väärät käsitykset, jotta voitte oikaista tapahtuneen virheen ja tulevaisuudessa tietäisitte paremmin, mistä puhutte.

Kunnioittaen,
Mikko Särelä, tietotekniikan tutkija, DI, TKK

Tietokone-lehden uutinen
http://www.tietokone.fi/uutta/uutinen.asp?news_id=25989&tyyppi=1

FUNETin ylläpidon ilmoitus SuomiKnoppixista:
http://tonnikala.net/features.php?id=4

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *