Eläintarhan alueen tulevaisuudesta

Kaupunkisuunnittelulautakunnan listalla on viikon päästä Eläintarhan alueen maankäytön periaatteet. Alue sijoittuu Töölön ja junaradan väliin Töölönlahden pohjoispuolella. Kooltaan koko alue on noin 60 hehtaaria, mikä sisältää runsaan määrän urheiluun liittyviä toimintoja ja Töölönlahden tärkeän yhteyden keskuspuistoon.

Eläintarha - Pisara

Eläintarhan alue. Lähde Eläintarhan maankäytön periaatteet (Pisara-aseman paikka lisätty kuvaan)

Nyt, kun pohditaan miten aluetta voisi kehittää, on syytä pohtia mitä alueelle halutaan tehdä. Esittelen alla muutaman ainakin osin keskenään ristiriitaisen toiveen, joiden pohjalta pitäisi sitten päästää ammattilaiset suunnittelemaan parempaa Eläintarhan aluetta. Asemakaavoitushan on suurelta osin nimenomaan sitä, ristiriitojen yhteensovittamista.

  • Stadionin näkymäakseli kohti Mannerheimintietä ja Töölönlahtea on osa alueen historiaa. Näkymäakseli on valitettavasti tuhottu muuttamalla Mäntymäen tapahtumakenttä pysäköintikentäksi ja kasvattamalla puustoa näkymäakselin eteen. (Ei, noita puita ei mielestäni kannata poistaa, mutta on hyödyllistä huomata se, että näkymäakselia ei enää ole samassa mielessä kuin silloin kun alue suunniteltiin.)
  • Töölönlahden arvokas viheryhteys keskuspuistoon kulkee kaupunginpuutarhan läpi.  Tätä ei sovi katkoa. Samassa kohdassa olisi toinenkin arvokas näkymäakseli kaupunginpuutarhalta Töölönlahdelle ja päinvastoin, jonka senkin valitettavasti peittää puut ja pensaat. (Sama tässä; ei puita kannata poistaa, vaikka ne estävätkin näkyvyyden.)
  • Helsinginkatu, Nordenskiöldinkatu ja Vauhtitie ovat kaikki surkeaa kaupunkiympäristöä ja surkeaa jalankulkuympäristöä. Täydennysrakentaminen katuun kiinni voisi parantaaa olennaisesti näitä paikkoja. Helsinginkadulla ja Nordenskiöldinkadulla se on mielestäni välttämätöntä; Vauhtitien varrella rakentamista voidaan tehdä, mutta sitä ei ole pakko tehdä.

Tarkkaavainen lukija huomaa varmasti jonkinlaisen ristiriidan viimeisen ja kahden ensimmäisen toiveen välillä. Oikea ratkaisu tässä on se, että annetaan ammattilaisen etsiä ratkaisu, jossa nämä ristiriitaiset toiveet otetaan mahdollisimman hyvin huomioon ja rakennetaan monimuotoista kaupunkia.

Lopuksi sanoisin vielä sen, että Helsinki kasvaa ja tilaa asunnoille täytyy löytää. Siksi mitään paikkaa ei tule rajata ulos vailla mitään perusteluita. Nordenskiöldinkadun ja Helsinginkadun rakentaminen yhdistäisi Töölön Pasilaan, Alppilaan ja Kallioon. Tätä näkökulmaa vasten on omituista, ettei virastossa haluta edes pohtia Helsinginkadun, Nordenskiöldinkadun ja Vauhtitien varsien rakentamista.