Kurssi kohti tulevaisuutta, Eurooppa
1400-luvulle tultaessa Kiina oli maailman vaurain ja teknisesti edistynein kansakunta. Keisari rakennutti maailman suurimmat valtamerialukset, jotka purjehtivat Afrikkaan asti ja toivat mukanaan lännen eksotiikkaa. Sitten Kiinan johto määräsi valtamerialukset tuhottaviksi, kielsi niiden rakentamisen kuolemanrangaistuksella, lopetti kansainväliseen kauppaan panostamisen ja keskittyi omiin sisämarkkinoihinsa – juuri globalisaation ajan kynnyksellä.
Kiina jäi kaupan ja teknologian kehityksessä ratkaisevasti jälkeen Euroopasta, eikä ole siitä vieläkään täysin toipunut.
Päätöksillä on merkitystä. Teknologisten, kulttuuristen ja yhteiskunnallisten murroskausien aikana päätösten vaikutukset näkyvät vuosikymmenien ja vuosisatojen päähän. Valtakunnat kukoistavat tai kuihtuvat riippuen valituista päätöksistä.
Euroopan Unioni on Euroopan historiassa vertaa vailla oleva menestystarina. Vapaakaupasta (Euroopan Hiili- ja teräsyhteisö oli sen alkuperäinen nimi) liikkeelle lähtenyt unioni on saanut aikaan pisimmän rauhan jakson Euroopassa sitten Pax Romanan. Mutta viime vuosina Euroopassa on alettu katselemaan entistä enemmän peruutuspeiliin. Jyrki Kasvi kirjoittaakin:
on kriittistä […] tutkitaanko uusia mahdollisuuksia avaavia teknologioita vai annetaanko vanhoille teollisuudenaloille tekohengitystä.
Eurooppa kohtaa moninkertaisen murroksen. Yhteisvaluutta euro on kestämättömällä pohjalla ja kuten 1930-luvun globaalissa lamassa ratkaisu vaatii merkittäviä rakenteellisia muutoksia.
Kulunut 40 vuotta on ollut teknologisen kehityksen osalta varsin rauhallinen. Internet on ainoa merkittävä yhteiskunnallinen murros. Edessämme on paljon nopeamman kehityksen aikakausi: monet kehitysasteella olevat teknologiat ovat etenemässä siihen pisteeseen, jossa ne muuttavat yhteiskuntaa. Esimerkkeinä mainittakoon geeniteknologia, nanoteknologia, 3d-tulostaminen ja kehon varaosien kasvattaminen kantasoluista. Kansainvälisessä kilpailussa voittavat ne, jotka kykenevät ottamaan uudet teknologiat turvallisesti hyötykäyttöön nopeimmin. Perässähiihtäjän osa ei ole helppo.
Maailma ilman rajoja. Kyberuhat, eli Internetin nousu vakoilun, sabotaasin ja sotatoimien välineenä on ehkä merkittävin murros kansainvälisessä politiikassa sitten ydinaseen. Enää ei puhuta vain tiedosta, biteistä ja rahasta, vaan fyysisen maailman turvallisuudesta. Yhteiskunnan kriittinen infrastruktuuri on kaikki verkotettua. Potentiaalisia kohteita ovat sähköntuotanto, tietoliikenne, liikenteenohjausjärjestelmät, tehdasautomaatio, lentokoneiden ja autojen ohjausjärjestelmät… Listaa voisi jatkaa ikuisuuksiin.
Eurooppa tarvitsee päättäjiä, jotka ymmärtävät teknologian kehityksen ja yhteiskunnallisen muutoksen välistä vuorovaikutusta. Jyrki Kasvia pätevämpää ja kykenevämpää poliitikkoa on vaikea löytää. Siksi ryhdyin Jyrkin kampanjapäälliköksi.
Eurovaaleja ei voiteta yksin.
Jokaisen onnistuneen ehdokkaan takana on satoja tai tuhansia tavallisia ihmisiä, jotka käyttävät omaa aikaansa kampanjointiin ja lahjoittavat rahaa kampanjalle. Siksi kampanja tarvitsee juuri sinua. Ilmoittaudu mukaan.
Jos olet huolissasi kansalaisoikeuksien ja Internetin tulevaisuudesta, tule mukaan. Jos olet käyttänyt avoimen lähdekoodin ohjelmistoja, tule mukaan. Jos haluat tieteellisen tutkimuksen olevan avointa, tule mukaan.
Dystopian eteen ei tarvitse tehdä töitä. Paremman yhteiskunnan puolesta tarvitsee. Tule sinäkin mukaan.