Haluan valtaa.

”Esitin, että esittelyluvussa lautakunta esiteltäisiin kaupunkisuunnitteluviraston ylimpänä päättävänä elimenä, sen sijaan että lautakunta esitellään kaupunkisuunnitteluviraston asiakkaana. Valitettavasti kokoomuslaiset, rkp:n edustaja ja yksi demari olivat sitä mieltä, että asiakas kuvaa lautakunnan asemaa paremmin, joten hävisimme äänestyksen 5-4.”  Mikko Särelä, kaupunkisuunnittelulautakunta 24.1.2012

Poliitikon tehtävä on käyttää sitä valtaa, jonka kaupunkilaiset ovat vaaleissa suoneet. Tämän vuoden lokakuussa on kunnallisvaalit, jossa valitaan kaupunkilaisten edustajiksi henkilöitä, joiden tehtävä on päättää kaupungin asioista. Minut valittiin perjantaina Helsingin Vihreiden kunnallisvaaliehdokkaaksi.

Haluan kunnallisvaaleissa valtaa, jotta voisin toteuttaa seuraavia teemoja.

 • Lisää kaupunkia Helsinkiin. Helsingin kaupungin tulee nostaa uusien asuntojen tavoitetaso 10000 asuntoon vuodessa ja määrätietoisesti lähteä kasvattamaan kaavoitetun asuntoalan määrää. Lähivuosina on työtä päästä edes siihen, että saataisiin kaavoitettua 5000 asuntoa vuodessa, joten töitä on paljon. 
 • Keskutaan johtavat kaupunkimotarit on muutettava kaduiksi ja kantakaupunkia laajennettava        motareilta ja niiden melualueelta vapautuvalle alueelle. 
 • Kävelijän asema tulee nostaa takaisin siihen keskiöön, jossa se on historiallisesti ollut. Vain näin voidaan rakentaa hyvin toimivaa kaupunkia, jossa on viihtyisä katuympäristö, liikkeitä, palveluita ja virkistäytymiseen sopivia puistoja.
 • Kaupungin organisaatiot on tuotava uudelle vuosituhannelle. Pois turha hierarkisuus. Rakennetaan organisaatio, jossa työntekijät osaavat laaja-alaisemmin oman työnsä. Me kaupunkilaiset voimme saada samoilla verorahoilla paljon paremmat julkiset palvelut.
 • Säästetään erityisesti siellä, missä säästäminen tuottaa rahaa. Esimerkiksi nostan ratikoiden nopeuttamisen, joka voi tuottaa miljoonien vuosittaisen säästön kaupungin budjettiin – ja parantaa kaupunkilaisten saamaa palvelua. 

Jos pidät näitä teemoja tärkeinä, ilmoittaudu kampanjaryhmään joko sähköpostitse (mikko.sarela@gmail.com) tai Facebookissa poliitikkosivullani (https://www.facebook.com/mikkojsarela), lahjoita rahaa (ohjeet lahjoittamiseen tulevat myöhemmin) ja äänestä minua syksyllä kunnallisvaaleissa.

Vaalikampanjassa voit auttaa monella tavalla. Esimerkiksi tykkäämällä Facebookin poliitikkosivustani, ideoimalla vaalitempauksia, keittämällä kahvia, jakamalla vaalilehtisiä kanssani syksyllä, auttamalla saittini leiskan ja organisoimisen tekemisessä ja monella muulla tavalla. Erityisesti, jos sinulla on hyvä (tai huono) idea, kerro siitä minulle. Kampanja kaipaa reipasta tekemisen meininkiä.

7 vastausta artikkeliin ”Haluan valtaa.

 1. Peukkua sinulle! On huolestuttavaa, jos kaupunkisuunnittelulautakuntaa pidetään kaupunkisuunnitteluviraston asiakkaana, koska silloin lautakunta on pelkkä viraston kumileimasin.

 2. Erityisen surullista on tosiaan se, että lautakunnan enemmistö halusi osoittaa olevansa vain kumileimasin. Tämän takia valtuustoon ja lautakuntaan tarvitaan päteviä ihmisiä.

 3. Olisihan se hienoa, että olisi demokratia. Mikä tämä nykyjärjestelmä muuten on? Virkamiehet päättävät millaiseksi kaupunki muodostuu.

 4. Nykyjärjestelmä on tietenkin byrokratia. Hiipuvat puolueet joilla on vahva edustus virkamieskoneistossa preferoi tätä siihen että demokraattisella päätöksenteolla olisi valtaa.

 5. Nykyjärjestelmä on tietenkin byrokratia. Hiipuvat puolueet joilla on vahva edustus virkamieskoneistossa preferoi tätä siihen että demokraattisella päätöksenteolla olisi valtaa.

 6. Olisi hyvä, jos poliitikot alkaisivat käyttää heille kuuluvaa valtaa. Samalla poliitikkojen olisi hyvä ottaa enemmän vastuuta päätöksenteossa.

  Kaavoitukseen liittyy asukkaan näkövinkkelistä metka pallottelu. Virkamiehet lykkäävät helposti vastuuta kaavoituksen ratkaisuista poliitikoille ja poliitikot taas korostavat usein virkamiesten roolia. Poikkeuksiakin toki on.

  Suuret poliittiset linjaukset on kaavoituksen osalta kuitenkin tehty jo, kun lait on säädetty. Käytännön kaavoitusratkaisujen on tarkoitus toteuttaa jo säädettyjä periaatteita. Ehkä kaavoituksen osalta voisikin kiteyttää, että poliitikkojen on otettava heille kuuluva valta suunnitella kaupunkia hyvin normien raamittamissa puitteissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *