Hanasaari avautuu rakentamiselle
Hanasaari on pieni niemenkärki Kallion kupeessa. Se sijaitsee pääasiassa täyttömaalla Merihaan ja Kalasataman välissä. Nykyään siellä sijaitsee Hanasaaren voimala ja valtion hiilivarasto. Kokoa tällä alueella on noin 20 hehtaaria.
Keskiviikkona Helsingin energian hallitus suositteli, että Hanasaaren voimala suljetaan. Sulkemisen aikataulusta päätetään tulevan syksyn aikana.

Hanasaaren voimala-alue on keskustasta suurin piirtein yhtä kaukana kuin Kallion kirkko (punainen ympyrä)
Tämä päätös on erinomainen asia Helsingin kaupungin kehittämisen kannalta. Nyt vihdoin voidaan tehdä päätökset siitä, mihin Kalasataman ja Laajasalon raideyhteys keskustassa rakennetaan. Vaihtoehdot ovat käytännössä Sompasaaresta Merihakaan tai Liisanpuistikkoon, josta matka jatkuu joko Liisankatua Kaisaniemenkadulle tai Pohjoisrantaa pitkin Aleksanterinkadulle. (Sörnäisten rantatietä kulkevat vaihtoehdot on todettu liian hitaiksi.)
Merihaka -vaihtoehdon ongelmaksi muodostuu Pitkäsilta, josta ainoa reitti itäisen ratikkaverkon ja keskustan välille. Kun raitioteiden merkitys kaupungin liikenteessä kasvaa, varayhteys tarvitaan jo siksi, ettei yksittäinen onnettomuus tai muu ongelma pysäytä koko kaupungin ratikkaverkkoa.
Samalla päästään rakentamaan Hanasaaresta upeaa uutta kaupunginosaa Helsingin kantakaupunkiin. Helsingin kaupungin arvioiden mukaan alueella voisi olla 5000 asukasta ja 8000 työpaikkaa. Suurin piirtein saman verran asukkaita kuin Arabianrannassa siis.
Samalla kannattaa rakentaa kävelyn ja pyöräilyn silta Hanasaaresta Merihakaan, kuten allaolevasta kuvasta näkee.

Hanasaaren terassitalot. Voittajatyö Hanasaaren ideakilpailussa vuodelta 2007 (Arkkitehtitoimisto Ala)
Hanasaaren eteläreunan rakentamisesta järjestettiin vuonna 2007 ideakilpailu, jonka voitti Arkkitehtitoimisto Alan terassitalosuunnitelma (kuva yllä). Tähän hiilikasan alueelle on jo käytännössä valmis asemakaava, joka sallii terassitalojen rakentamisen, jos ne halutaan toteuttaa. Kaavasta katsottuna lopputulos on paljon parempaa korttelikaupunkia kuin havainnekuvasta voisi päätellä.

Kaupunkisuunnittelulautakunnan hyväksymä asemakaavaehdotus. Vasemmassa reunassa w-1 -merkintä ilmaisee suunnitellun kävely- ja pyöräilysillan paikan.
Näitä terassitaloja toteutettaessa mallia voisi ottaa Kööpenhaminaan rakennetusta 8-talosta, jossa kattoterasseja pitkin kulkee julkinen avoin kävelyreitti koko 8-muotoisen talon ympäri. Toinen puoli katosta on sitten varattu asukkaiden terasseille.
Hanasaaren sulkeutuminen on valtava mahdollisuus laajentaa kantakaupunkia itään ja tehdä Kalasataman ja Hanasaaren alueesta aito osa tiivistä urbaania kantakaupunkia. Tähän mahdollisuuteen tulee tarttua. Kääritään hihat ja pistetään kuokka maahan.
Itse tekisin nuo kaikki kolme veden ylittävää yhteyttä – kaksi kevyttä liikennettä ja ratikka+kevyt sitten mihin on fiksuinta, ehkä Hakis liikenteellisesti voittaa jos Pisarakin tulee. Kun alueelle tulee noin paljon ihmisiä, ja toivottavasti myös turisteja, niin yksikään noista silloista ei jää vähälle käytölle. Se että Kauppatorilta näkee miten pääsee Kalasatamaan siltoja pitkin, houkuttaisi myös päiväturisteja liikkumaan jalan ja tuomaan rahaa muuallekin kuin aivan keskustaan. Lisäksi Korkeasaari tulisi paljon lähemmäksi, kuin kiertämällä ensin Hakikseen.
Koko jättiläismäinen raitiosiltahanke Kruunuvuorenselän yli Laajasaloon pitäisi haudata. Samalla säästettäisiin Pohjoisrannan, Tervasaaren ja Korkeasaaren maisemat silloilta ja pengerryksiltä.
Joukkoliikenne Laajasaloon voitaisiin hoitaa edullisesti liityntäliikenteenä Herttoniemen metroaseman kautta, ja sitä voitaisiin täydentää lauttaliikennettä käyttäen.
Tuolla ei ole mitään tekemistä sen kanssa kannattaako Hanasaari rakentaa tai Kalasatamasta rakentaa silta keskustaan. Molempiin vastaus on yksiselitteinen kyllä.
Kruunuvuorenrannan rakentamista ei enää pysäytä mikään.