Helsinki tuhlaa satoja miljoonia euroja Hernesaaressa

17.9.2009 0 By admin

Helsinki on päättänyt kaavoittaa Hernesaareen etupäässä matalia 3-4-kerroksisia pienkerrostaloja. Lisäksi kohtuullisen osan saaren käyttökelpoisesta maasta vievät turistisatama ja helikopterikenttä. Alueen koko on 37ha ja sille suunnitellaan rakennettavaksi 190 000 kerrosneliömetriä (k-m^2) ja toimistotilaa 80 000 k-m^2. Alueen keskimääräinen rakennustiheys on siis vähemmän kuin yksi kerrosneliömetri per neliömetri pinta-alaa. Tällä suunnitelmalla alueelle mahtuisi asumaan runsaat 4000 henkilöä ja työtä tekemään n. 2000 henkeä.

Rakennustiheyttä olisi mahdollista nostaa huomattavasti esimerkiksi tekemällä rakennuksista korkeampia, poistamalla helikopterikenttä tai siirtämällä risteilijäliikenne Vuosaareen metroyhteyden varaan – tai sallimalla rakentaminen näiden lähelle. Asuntoihin muuttavat asukkaat tietäisivät potentiaalisista meluhaitoista etukäteen. Hernesaari, neliskulmaisen muotonsa puolesta, olisi erinomainen paikka jatkaa keskustassa harjoitettua ruutukaavaa, missä talot ovat tiiviisti toistensa lähellä, katujen varret täynnä pieniä alueen asukkaita ja työntekijöitä palvelevia liikkeitä ja ranta, kuten nyt on suunniteltu, aluetta täydentävänä puistoalueena.

Käsitykseni on, että Helsingin keskusta-alueella rakennusoikeuden arvo on ollut noin 2000 € per kerrosneliömetri (k-m^2). Kaupunki omistaa maan, joten rakennustiheyden nostaminen tuntuisi merkittävästi kaupungin kassassa. Kaksinkertainen rakennustiheys tarkoittaisi yli 4000 onnellista kantakaupungissa asujaa lisää – ja kaupungille noin 500M€ tuloja. Tuloja, jotka ovat arvokkaita kaupungin päivähoidon, koulun ja muiden tärkeiden asioiden maksamiseksi. Onko Helsinki niin rikas, että sillä on varaa heittää 500M€ menemään vain Eiran rikkaiden merinäköalan suojelemiseksi?

Hernesaaren kaava on palautettava uudelleen valmisteltavaksi – tavoitteena moderni, tiivis ja elävä kantakaupungin kaupunginosa.