Kaupunkirakentamisen aika (11): Itäinen saaristo, valtava mahdollisuus

Itäinen saaristo, valtava mahdollisuus

Sanaa ainutlaatuinen käytetään kaavoituskiistoissa vähän turhankin hanakasti. Helsingin itäisestä saaristosta sitä on kuitenkin perusteltua käyttää.  Vastaavaa ei ole millään isolla kaupungilla maailmassa lähietäisyydellä. Suomen oloissa tuo saaristo ei toki ole ainutlaatuinen, mutta näin lähellä asutusta tämä on valtava mahdollisuus.

Saaristo pitäisi avata kaikille helsinkiläisille – niillekin, joilla ei ole venettä. Siellä pitäisi olla kesäravintoloita, kahviloita, telttailualueita, nuotiopaikkoja ja jopa pieniä hotelleja. Siitä voisi tulla valtava matkailuvaltti.

Saariston sisemmät osat soveltuvat erinomaisesti Euroopassa suosiossa olevien ohjattujen melontaretkien tarpeisiin.

Tämä vaatii kaupungilta laaja-alaisen ohjelman ja alan yrittäjien päästämistä irti.

6 vastausta artikkeliin ”Kaupunkirakentamisen aika (11): Itäinen saaristo, valtava mahdollisuus

  1. Yksi suuri käyttämätön matkailuvaltti olisi Vantaanjoen nousuesteiden purku ja koskien palauttaminen. Sääli että asian ajaminen ei vihreitäkään kiinnostanut kaupunginhallituksessa, vaan täysin naurettava museoväen vääristelemä selvitys torppasi innon. Kilometrin koski keskellä pääkaupunkia, jossa hyppivät lohet, ei ole ihan joka paikassa mahdollista. Syksyn nousuparvien näkeminen toisi jo väkeä ja c&r-kalastus äkkiä miljooonia euroja.

    Vantaanjoen tilanne liittyy myös saaristoon, koska esimerkiksi meritaimenen kalastus merellä on suurta turistibisnestä Pohjoismaissa. Jos Vantaanjoki pääsisi tuottamaan kalaa merelle, kun kosket on palautettu ja kunnostettu, niin turistihoukutin lisääntyisi itsestään. Ei tarvitsisi kuin myydä palveluita turisteille kun itse tuote hoitaa itsensä. Yhtälailla veden laadun parantaminen Vantaanjoen vesistössä parantaa myös itäisen saariston tilaa, jos ravinteita ja jätevesipäästöjä tulisi vähemmän. Nythän tulva-aikoina Vantaanjoki värjää saaristonkin pitkältä matkalta juuri niemen itäpuolella.

      • Piti vaan päästä perustelemaan paremmin, eikä näsäviisastelemaan, vaikka virheen arvasi. Kuitenkin linkit kertovat mitä mahdollisuuksia olisi ja minusta on ollut ihmeellistä, että asia on jotenkin kadonnut keskustelusta, vaikka minusta nuo linkkien asiat pitäisi olla vihreillä pysyvästi asialistalla kunnes ovat kunnossa.

        ”Valitettavasti” asialle tarvittiin Jasper Pääkkönen antamaan julkisuutta, jonka jälkeen poliitikotkin kiinnostuivat, vaikka noita asioita ovat yrittäneet ajaa aika moni jo ennen häntä. Nyt Relander jättää politiikan ja vain Jarmo Nieminen ehdolla olevista näyttää ottaneen asiaan kantaa, joten halusin asiasta muistuttaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *