Kaupunkirakentamisen aika (27): Umpikorttelit tuottavat kaunista kaupunkia
Umpikorttelit tuottavat kaunista kaupunkia
Seinät luovat kadusta kaupunkitilaa. Talot antavat kadulle raamit, jotka tekevät ympäristön hahmottamisesta helppoa ja selkeää. Risteykset ja muut aukot seinissä tarjoavat yllättäviä näkymiä toisenlaisiin todellisuuksiin. Kontrasti erilaisten tilojen välillä on vaikea ellei mahdoton saavuttaa elleivät tilat rajaudu selkeästi. Tällainen yllättävyys tuo kaupunkiin arvoituksellisuutta ja uusia paikkoja, jotka voi löytää.
Umpikorttelit tarjoavat mahdollisuuksia rakentaa vahvaa katutilaa. Jykevien seinien sijoittuminen, suoruus tai kaarevuus, kulmat; kadun kapeneminen tai leveneminen pieneksi puistoiksi, katupuiden ja pensaiden sijoittuminen ja risteykset tarjoavat mahdollisuuksia suunnitella hyvää esteettisesti miellyttävää ja monipuolista kaupunkiympäristöä. Tähän kaupunkiympäristön laatuun pitää panostaa ja se pitää oppia uudelleen.
Niin katu kuin sisäpihatkin ovat umpikortteliympäristössä rakennettua tilaa. Samalla tavalla kuin keittiön ja olohuoneen kohdalla, eivät samat ratkaisut toimi kaikille. Suunnittelijoille tarvitaankin näkemystä siitä minkälaista tilaa ollaan luomassa ja mahdollisuutta tehdä siitä parasta mahdollista.
Pyöreys. Mielestäni Yliopiston uusi kirjasto ja Kampin kappeli ovat ainoita silmää miellyttäviä uusia rakennuksia pitkään aikaan. Kummassakin on rikottu suomalaisen arkkitehtuurin säännöstö ja tehty kaarta ja pyöreää muotoa viivoittimella tehdyn sijaan. Kalasataman uusi virastotalokin näyttää nyt uusissa havainnekuvissa paljon paremmalta, kun siihenkin on ilmestynyt kaarevat muodot kivijalan julkisivuihin.
Olen ehdottomasti samaa mieltä.