Kaupunkirakentamisen aika (3): Helsingin kasvu kääntyy sisäänpäin

25.3.2017 0 By Mikko Sarela

Helsingin kasvu kääntyy sisäänpäin

Oikeus hyvään asuinympäristöön on tärkeää ihmisten hyvinvoinnille ja yhteiskunnalle niin sosiaalisesti kuin taloudellisestikin.

Oikea asuinpaikka pienistä ärsytyksistään huolimatta tuo levollisen olon työstä tai reissusta kotiin palatessa. Sopiva asuinympäristö lievittää stressiä ja antaa elämälle sen pienen potkun lisää sisältöä. Yksi kaipaa kodin lähelle merta, toinen metsää ja kolmas urbaania kaupunkia – vain pieni osa ei välitä paljoakaan siitä, minkälaisessa ympäristössä asuu.

Ihmiset kaipaavat omalta kotiympäristöltään erilaisia asioita ja perheissä kotipaikan valinta on tietenkin usein kompromissi. Onhan yhtälössä mukana monen ihmisen tarpeet, työpaikkojen ja päiväkotien, koulujen ja harrastusten sijainnit.

Valitettavasti merkittävä osa ihmisistä ei pääse asumaan sellaisessa ympäristössä, johon on ilo palata joka ilta. Kun Helsingissä ja Tampereella asuvien ihmisten asumispreferenssejä tutkittiin, 35 % halusi asua urbaanissa ympäristössä. Helsingin seudulla on siis noin viisisataatuhatta asukasta, jotka haluavat asua urbaanissa ympäristössä. Valitettavasti tämä mahdollisuus on vain vain parillesadalletuhannelle asukkaalle.

Tämän takia kantakaupungin Helsingin hintataso on lähtenyt käsistä. Asukkaat joutuvat  kilpailemaan siitä, kenelle tämä harvinainen mahdollisuus sallitaan.

Se, että sinulla ja minulla – kaikilla asukkailla, on mahdollisuus elää hyvässä ympäristössä on tärkeää koko Helsingin tulevaisuuden kannalta. Kaikista suurin este tälle on pula laadukkaasti rakennetusta kaupunkiympäristöstä.