Kaupunkirakentamisen aika (30): Anteeksi, että teimme asumisesta Helsingissä kallista

Anteeksi, että teimme asumisesta Helsingissä kallista

Asuntojen hinnat ovat pääkaupunkiseudulla nousseet järkyttävästi. Tämän me kaikki tiedämme, mutta tämä ei ole oikeastaan kuin Helsingissä ja Helsingissäkin vain osassa kaupunkia. Oheisessa taulukossa on vanhojen kerrostaloasuntojen hinta­kehitys vuodesta 2005 vuoteen 2016. Sitä on verrattu koko maan asuntojen hintojen nousuvauhtiin. Helsingin kantakaupungissa asuntojen hinnat ovat todella nousseet noin 20 % yli sen, mitä ne ovat nousseet koko maassa keskimäärin, Espoossa suunnilleen samaan tahtiin kuin maassa keskimäärin ja Vantaalla ja kehyskunnissa selvästi koko maan tahtia hitaammin.

Screen Shot 2017-04-01 at 11.37.48 AM

On osittain meidän vikamme, että Helsingin kantakaupungista on tullut niin kallis.

Asuminen Helsingin ratikkakaupungissa on muuttunut houkuttelevammaksi niin, että yhä useampi haluaa sinne asumaan. Siksi asuntojen hinnat nousevat. Kunnia houkuttelevuudesta kuuluu monille aktiivisille tapahtumien järjestäjille ja yrityksille, jotka ovat kehittäneet toimintaansa Helsingissä ja tarjoavat sisältöä elämään kiinnostavina vapaa-ajan palveluina.

Mutta kiitos kuuluu myös kaupunkisuunnittelulle ja kaupunkisuunnittelulautakunnalle. Lautakunnassa olemme tehneet kymmeniä päätöksiä, jotka tekevät Helsingistä paremman paikan elää ja asua. Siksi niin moni haluaa tänne.

Ikävää, että asuntoja ei ole pystytty rakentamaan siinä tahdissa kuin halukkaita tulijoita olisi. Tähänkin on tulossa parannus. Viime vuosina on kaavoitettu todella paljon enemmän.

Ensi vaalikaudella haluamme jatkaa Helsingin tekemistä yhä vain houkuttelevammaksi, mutta samalla haluamme taata yhä useammalle mahdollisuuden asua Helsingissä. On myös sanottu, ettei asuntojen rakentaminen kantakaupunkiin laske hintoja siellä vaan päinvastoin nostaa niitä. Tämä hieman outo väite voi teoriassa olla totta, mutta tämä edellyttäisi, että lisärakentaminen tekisi kantakaupungista vain entistä paremman paikan asua. Näin voi olla, mutta sitä on aika hankala käyttää argumenttina sitä vastaan, että kantakaupunkiin pitäisi rakentaa lisää asuntoja.