Kaupunkirakentamisen aika (34): Kannattaa rakentaa sinne, missä asunnot ovat kalliita

Kannattaa rakentaa sinne, missä asunnot ovat kalliita

Asuntojen hinta kaupungissa määräytyy kysynnän, ei rakennuskustannusten  mukaan. Halutut asunnot ovat kalliita, koska niitä ei riitä kaikille ja vähemmän halutut ovat halpoja. Rakennuskustannusten kanssa tällä on tekemistä vain siltä osin, että jos rakennuskustannus ylittää asunnon markkinahinnan, sitä ei rakenneta.

Moni on vierastanut rakentamisen keskittämistä hyville paikoille – ratikkakaupunkiin, lähelle merenrantaa tai raideliikenteen varteen, koska noista asunnoista tulee niin kalliita, että vain rikkailla on niihin varaa.

Asuntoja kannattaa rakentaa sinne, missä ihmiset mieluiten asuvat ja niistä kannattaa muutenkin tehdä sellaisia, joita ihmiset haluavat. Siis vain asuntoja rikkaille?

Asuntojen rakentaminen hyville paikoille painaa niiden hintoja alas koko kaupungin alueella. Huonoille paikoille rakentaminen alentaa asuntojen hintoja lähinnä vain huonoilla paikoilla, minkä lisäksi yhä useampi päätyy asumaan huonoille paikoille.

Parhaille paikoille pääsee tietysti helpoiten se, jolla on varaa maksaa eniten, mutta hän on tuskin ollut sitä ennen asunnoton – rikkaiden keskuudessa asunnottomuus on peräti harvinaista. Hän muuttaa parhaalle asuinalueelle toiseksi parhaalta, hänen asuntoonsa muuttaa joko kolmanneksi parhaalta alueelta ja niin edelleen. Tässä ketjussa kaikkien asumistaso paranee.

Helsinki ei myöskään rakenna yksipuolisesti rikkaiden asuinalueita vaan on asumisen ja maankäytön AM-ohjelmassa päättänyt, että kaikilla uustuotantoalueilla tietty osa tonteista varataan sosiaaliseen asuntotuotantoon, Hitas-asuntoihin ja muuhun hintasäänneltyyn tuotantoon.