Kaupunkirakentamisen aika (38): Lisää kaupunkia Hakaniemeen

Lisää kaupunkia Hakaniemeen

Hakaniemenrannan ja Sörnäisten rantatien varteen tulee asuntoja noin 3 400 uudelle asukkaalle. Alueen kehittäminen lähti liikkeelle Lisää kaupunkia Helsinkiin -liikkeen ja Kallio-liikkeen yhteisestä Sykkivä Hakaniemi -kilpailusta vuonna 2013. Sen seurauksena Helsingin kaupunginhallitus ohjeisti kaupunkisuunnitteluviraston suunnittelemaan tiivistämiskaavan Hakaniemenrantaan ja Sörnäisten rantatien varteen.

Hakaniemenranta on osa Helsingin keskeistä huonosti hyödynnettyä Siltavuorensalmea. Yhdessä Pitkänsillan toisella puolella olevan Siltasaarensalmen kanssa se voisi olla Helsingin kansainvälisestikin arvostettu helmi. Hakaniemenranta on aivan ydinkeskustassa ja siinä voisivat luontevasti yhdistyä merinäkymät, kaunis arkkitehtuuri ja urbaanit mukavuudet. Alueelle tarvitaan paremmat kävely-yhteydet salmen poikki ja selkeä näkemys siitä, miten salmen ympäristöä kehitetään.

Meidän ehdotuksestamme Siltavuorensalmen ympäristöstä järjestetään monialainen suunnittelukilpailu. Lautakunnassa seuraava ehdotus hyväksyttiin kiitoksin:

Jatkosuunnittelussa Siltavuorensalmen alueesta mukaan lukien Hakaniemenranta järjestetään monialainen suunnittelukilpailu, jossa osallistuvilta joukkueilta vaaditaan esimerkiksi arkkitehtuurin, maisema-arkkitehtuurin ja kaupunkimuotoilun osaamista.

Nyt, kun Helsingin kasvu on kääntymässä sisäänpäin, on aika opetella hyödyntämään suunnittelukilpailuja strategisena välineenä kaupungille. Niillä voidaan nostaa esille uusia tekijöitä ja uusia ideoita, etsiä toteuttamiskelpoisia ehdotuksia tai löytää toteuttajia haastaviin kohteisiin.

Tämä on yksi upeimmista kehittämiskohteista koko Helsingissä. Tehdään siitä hieno ja erityinen paikka.

Yksi vastaus artikkeliin ”Kaupunkirakentamisen aika (38): Lisää kaupunkia Hakaniemeen

  1. Sillat näyttivät onnistuneilta havainnekuvissa. Kalasatamasta tuleva on keveä ja onnistuu säilyttämään näkymän Pohjoisrantaan. Hakaniemen uudessa sillassa näytti olevan kevyt liikenne eri tasossa autojen kanssa, joka tekee siitä heti paljon paremman. Ideatasolla on ainakin onnistuttu huomaamaan paikan tarpeet.

    Hakaniemessä toivoisi taloilta arvokasta värien käyttöä, eikä mitään räikeää tetristä. Nyt hotellikilpailun voittaja on aika tylsä valkoinen loota, enkä ymmärrä miksi joku tahtoo yhä valkoisia lootia Helsinkiin. Jos talot jatkuvat valkoisina laatikoina, niin tuloksena ei ole mikään Miami tai Israel, vaan silmiin sattuva lähiömeininki joka näyttää päälle liimatulta ja irralliselta keskellä kaupunkia, jossa on totuttu värien käyttöön.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *