Kaupunkisuunnittelulautakunnan lista 20.3.2012

16.3.2012 9 By admin

Ensiksi pahoitteluni, en ehtinyt tämän viikon lautakunnasta blogata. Ode oli paikalla, hänen kommenttinsa ennen lautakuntaa ja päätöksistä.

Ensi viikolla lautakunnassa Östersundom palaa pöydältä. Koska valtuustoryhmien väliset neuvottelut ovat vielä kesken, en tästä sano mitään tarkempaa. Omat mielipiteeni löytää täältä ja täältä.

Ludvikinkadulla muutetaan toimistotaloa osittain asuinkäyttöön. Hyvä asia, mutta miksi täällä on tiukemmat autopaikkanormit (1ap/135k-m2) kuin juuri sovitut normit Helsingin keskustaan? Tässä 5-kerroksisessa talossa on muuten yli kaksinkertainen tonttitehokkuus Kalasataman tornitalokeskittymään nähden.

Liikenteen kehitys Helsingissä 2011 on julkaistu. Tämäkin julkaisu on klassinen esimerkki siitä, kuinka tilastoilla tarkoituksellisesti johdetaan harhaan. Toivottavasti liikennesuunnitteluosastolle annetaan huutia aiheesta kokouksessa. Katsokaapa seuraavaa lausetta (sivulla 2):

Helsingissä henkilöautotiheys on kasvanut 33 % vuodesta 1994 [Toim. Henkilöautotiheys tarkoittaa kuinka monta autoa on rekisteröitynä tuhatta asukasta kohden.]

Tästä lauseesta voisi huolimaton lukija tehdä päätelmän, että henkilöautotiheyden trendikasvu on 33% 17-vuodessa, eli että kasvun voisi olettaa jatkuvan samaa tahtia. Todellisuudessa vertailuvuosi 1994 on valittu tarkoituksellisesti 90-luvun laman pohjatasosta. Täysin yhtä tosi väite on sanoa, että henkilöautotiheys on kasvanut 20-vuodessa noin 15%. Tai että liikenteessä olevien henkilöautojen tiheys on viimeisen viiden vuoden aikana laskenut runsaat 10%.

On täysin käsittämätöntä, että uusien alueiden suunnittelussa luotetaan liikennesuunnitteluosaston ennusteisiin, kun osasto ei edes osaa laskea olemassaolevasta datasta kasvutrendiä oikein. On syytä kysyä liikennesuunnittelupäälliköltä sitä, minkälaiseen tilastollisten menetelmien osaamiseen osaston tekemät ennusteet tulevaisuuden henkilöautomääristä ja liikennemääristä perustuvat, jos tällainen yksinkertainen tilastollinen perusasiakin on täydellisesti hukassa. Ja sitä, mitä hän aikoo tehdä tilanteen korjaamiseksi.

Kaupunkia ei voida rakentaa ylimitoitettujen henkilöautoistumisennusteiden varaan. Jos ei liikennesuunnitteluosasto osaa uusia toimintaansa, niin liikennesuunnitteluosasto voidaan lakkauttaa. Saadaanpahan säästöjä kaupungille.

Jalankulkijoiden turvallisuus puhuttaa niin Viikissä kuin Pakilassa. Ympäristöön haluttaisiin liikenneympyröitä turvallisuutta parantamaan ja pimeän aikaan huomiovaloja. Huomiovalot ovat omasta mielestäni erittäin huono idea, sillä ne ovat omiaan turruttamaan autoilijat siihen kuvitelmaan, ettei suojatiellä voi olla ketään jos ei joku valo vilku. Tällainen kehitys heikentää jalankulkijoiden turvallisuutta. Kehä I:n sisäpuolella ei ole myöskään tarvetta kaduille, joiden nopeusrajoitus on yli 50km/h ja hyvin vähän tarvetta sellaisille, joissa rajoitus o yli 40km/h. Kehän sisäpuolta tulee kehittää siitä lähtökohdasta, että kaupunkirakenne on tiivis ja tiivistyy entisestään ja autoilu on ensisijaisesti täydentävä kulkumuoto.

Hyvä rakenteellinen ratkaisu jalankulkijoiden turvattomuuteen on kaventaa autoväyliä niin paljon, etteivät autoilijat halua ajaa yli 40km/h vauhtia.