Kaupunkisuunnittelulautakunnan lista 20.8.2013

19.8.2013 12 By Mikko Sarela

Huomenna alkaa taas arki. Syksyn ensimmäinen kaupunkisuunnittelulautakunta ja minä olen menossa Oden sijasta. Lista löytyy täältä.

Jätkäsaareen kaavoitetaan Victoria-kortteli. Sekoitettua asumista, toimistoja, päiväkoti ja liikehuoneistoja. 23000 kerrosneliömetriä, tonttitehokkuus 3,4 ja maksimissaan 9 kerrosta. Tämä näyttää varsin hyvältä.

Victoria-kortteli

Lauttasaaressa jatketaan vanhan teollisuusalueen muuttamista asunnoiksi rakennus kerrallaan. Tänne olisi tarvittu kokonaissuunnitelma, jotta alueesta olisi saatu rakenteeltaan parempaa. Valitettavasti se juna meni jo, joten tällä mennään. Tästä pitää kuitenkin ottaa oppia ja tehdä esimerkiksi Herttoniemen teollisuusalueen muuttaminen sekakäyttöön paremmin suunnitellen.

Alla vielä kortteli nykyisin ja suunniteltu asuintalo.

Lauttasaaren korttelin nykytila

Lauttasaari, suunniteltu asuintalo

Mellunmäen ostoskeskuksen paikalle suunnitellaan asuntoja. Tässä on ilmeisesti suosittu etelään suuntautuvia ikkunoita tiiviyden, viihtyvyyden ja (lapsiperheiden) turvallisuuden kustannuksella. Täytyy vähän kysellä suunnittelijalta, mistä moinen johtuu. Ihan ok kaava tämä on silti, vaikka omasta mielestäni uusilla taloilla olisi voitu rajata paremmin katutilaa ja korttelipuistoa toisistaan. Asukas- ja kulttuuritila Mellarille on etsitty ja  löydetty useita mahdollisia korvaavia paikkoja. (Kartta mahdollisista paikoista löytyy täältä).

Mellunmäen vanhan ostoskeskuksen tilalle suunnitellaan asuntoja. Uudet talot ruskealla

Lausumme HSL:n talousarviosta. Huomiota herätti mm. Kutsuplus-liikenteen suuri budjetti (parin vuoden päästä 30 miljoonaa vuodessa). Mistä otetaan rahat, jos Kutsuplus ei vedäkään niin suuria määriä asiakkaita että tuo saadaan edes pääosin katettua matkustajatuloista?

Kehäradan liikennöintiä pitää alkaa todenteolla suunnittelemaan. Vaihtoehtoina on joko ajaa kehäradan junia kaikilla asemilla pysähtyen tai sitten muutamia asemia ohittaen, jolloin matka lentokentälle keskustasta olisi muutamia minuutteja nopeampi. Iso kysymys tässä liittyy kaupunkiratojen kapasiteettiin.

Junilla on tietty minimietäisyys, joilla näiden pitää aina olla toisistaan. Jos yksi juna pysähtyy kaikilla asemilla ja perässä tuleva ei, niin tämä ottaa ensimmäistä jatkuvasti kiinni. Jos minimietäisyys on vaikka 5 minuuttia ja asemia ohittava juna ottaa edellä menevää 5 minuuttia kiinni, niin pienin mahdollinen vuoroväli kasvaa 5 minuutista 10 minuuttiin. (Jos joku tuntee alan turvallisuusmääräykset, arvostan tarkkaa tietoa turvaetäisyyksistä ja lähteistä sille).

Tässä oikeastaan on kyse siitä kehitetäänkö kaupunkiratoja enemmän nopean ja tiheästi palvelevan metron suuntaan vai suhteellisen heikolla vuorovälillä palvelevaan suuntaan. Se taas vaikuttaa mm. siihen tarjotaanko kaupunkiratojen suunnalta ensisijaisesti liityntäliikennettä vai suoria busseja keskustaan.