Kaupunkisuunnittelulautakunnan lista 29.4.2014 ja lautakunta 15.4.

28.4.2014 2 By Mikko Sarela

Viime lautakunnan kokouskuulumiset jäivät kertomatta – pahoitteluni tästä. Isot asiat eli Kivinokka ja investointiehdotus jäivät pöydälle ja ovat tänään käsiteltävänä.

Olen menossa huomenna lautakuntaan Osmo Soininvaaran ollessa estynyt. Lautakunnan tämänkertaisen listan löytää täältä.

Kivinokka: huomenna sitten päätetään kehittää Kivinokkaa koko kaupungin virkistysalueena. Itä-Helsingissä pitää tämän päätöksen jälkeen ryhtyä tiivistämään, jottei alue jää ihan täysin paitsioon Helsingin kasvaessa. Metroaseman vierestä löytyy yhä pusikkoa puskevaa joutomaata.

Eläintarhan maankäytön periaatteet. Tämä jää pariksi viikoksi pöydälle. Virasto esittelee oman näkemyksensä siitä, mitä Eläintarhan eli Töölön urheilupuiston alueelle voisi tehdä. Hämmästyksekseni virasto ei ole koko 65 hehtaarin alueelta löytänyt yhtään kohtaa, joka olisi sopiva asuntorakentamiseen.

Screen Shot 2014-04-28 at 20.18.32

 

Kiinnostusta alueeseen nostaa se, että suunniteltu Töölön Pisara-asema on Mäntymäen kentän ja Töölöntorin välissä. Ensimmäisenä kiinnostuksestaan ilmoitti HIFK yhdistetyllä jäähalli-, kylpylä-, kauppakeskus- ja asuntohankkeella.

Itseäni hämmentää se, että miten näiden juna- ja metroasemien ympäristöt onnistutaan aina tekemään tyhjää täyteen. Kaupunginrakentamisopit kun sanovat päinvastaista. Tiiveintä pitäisi olla juuri aseman ympäristössä. Omasta puolestani alueelle sopisi erinomaisesti urheilutoimintojen lisäksi asuntoja ja muutakin kaupunkielämää piristävää.

Meilahden sairaala-alueen kaava mahdollistaa HUSin toimintojen keskittämistä Meilahteen. Samalla vapautuu tilaa tuhansille uusille asukkaille muualla Helsingissä. Esimerkiksi Pikku-Huopalahdessa olevan Haaganpuron ympäristöön, johon Urban Helsinki –ryhmä suunnitteli lisää korttelikaupunkia yli 4000 asukkaalle.

Screen Shot 2014-04-28 at 20.42.10

Pakilassa esitetään pääkadun varteen täydennysrakentamista, mikä herättää voimakkaita tunteita alueen asukkaissa. Ajatuksena olisi, että tänne voisi rakentaa korkeintaan 4 kerroksisia puisia kerrostaloja. Kerrostalorakentaminen tarjoaisi mahdollisuuden pysyä kotiseudullaan niille, jotka haluavat muuttaa eläkepäivillään pienempään kotiin – ja samalla kerrosmäärän rajoittaminen varmistaa, ettei alueen luonne muutu rajusti. Pidän tätä itse kohtuullisena kompromissina.

Liikenneinvestoinnit tulevat takaisin pöydältä. Näistä neuvotellaan varsinaisesti syksyllä kun kaupunginhallitus neuvottelee 10-vuotisesta investointibudjetista, joten nyt lähinnä opitaan mitä virasto esittää ja aloitetaan valmistautuminen loppukesän koitokseen.

Kaupunkipyörät ovat yhä tulossa. Tavoitteena on saada ensi vuoden kesäksi 500 pyörää ja 50 asemaa ja laajentaa sitä parissa vuodessa 1500 pyörään ja 150 asemaan. Pyöräjärjestelmä parantaa joukkoliikenteen palvelutasoa merkittävästi varsin pienillä kustannuksilla, kun viimeisen kilometrin voi kävelyn tai vaihtoyhteyden odottelun sijasta taittaa pyörällä.

Screen Shot 2014-04-28 at 20.36.50