Kaupunkisuunnittelulautakunnan lista 31.3.2015
Olen menossa tiistaina kaupunkisuunnittelulautakuntaan. Lista löytyy täältä ja Osmo Soininvaaran kommentit täältä.
Rastilassa metroaseman ympäristöön tulee lisää asuntoja noin 500 asukkaalle. Lisää kaupunkia Rastilaan -ryhmä on ollut aktiivinen, sillä ainoa muistutus vaati tehokkaampaa kaavoitusta. Tonttitehokkuus tässä kohteessa on 3,7 ja tornin 6, joten saadaan tiivistä. Saadaanpa alueelle myös tuollainen kolmion muotoista umpikorttelia tyylittelevä pitkältä sivultaan avoin korttelimuoto.
Odotan mielenkiinnolla sitä miltä Rastilan uusi maamerkki näyttää visuaalisesti.
Konalassa kaavoitetaan 4-kerroksisia pienkerrostaloja. Hissilliset talot ovat erinomainen asia pientalovaltaiselle ikääntyvälle alueelle. Ikääntyvät voivat jatkaa tutulla alueella asumista vähän pienemmässä ja vaivattomammassa asunnossa.
Lauttasaaressa muutetaan taas yksi teollisuustontti asunnoiksi. Tonttitehokkuus nousee hitusen ja on tulevaisuudessa noin 1,5. Vattuniemessä on tehty se virhe, että nämä kaavat hyväksytään yksi tontti kerrallaan postimerkkikaavoina eikä kukaan yritäkään miettiä kokonaisuutta. Sillä tavalla ei saada hyvää kokonaisuutta aikaan.
Samaa virhettä ei kannata toistaa esimerkiksi Herttoniemen teollisuusalueella.
Liikenteen kehitys Helsingissä 2014 kertoo mielenkiintoisia asioita liikenteen muutoksista. Liikennekäytössä olevien autojen määrä tuhatta asukasta kohden jatkaa laskuaan ja on enää runsaat 300 autoa tuhatta asukasta kohden. Paljon vähemmän kuin meillä vaaditaan pysäköintipaikkoja.
Aktiivinen pyöräilykausi (yli 50% vuoden keskiarvosta) jatkui viime vuonna maaliskuusta marraskuuhun ollen yhdeksän kuukautta. Lumikaudella pyöräilijämäärät jäävät selvästi alemmiksi mm. pyöräteiden surkeasta talvihoidosta johtuen.

Tässä menee pyörätie. Edellisestä lumimyräkästä oli tässä kohtaa pari viikkoa.
Aika ikävän näköinen tulee tuosta Rastilan kolmioumpikorttelista, jos siitä tulee havainnekuvia muistuttava, eli todella pitkää samaa pelkistettyä vaaleaa julkisivua ympäriinsä. Aurinkoisena kesäpäivänä ja paljon puustoa rikkomaan talon kasarmimaisuutta niin ok, mutta sitten talvella, lian valuessa seinissä ja puiden ollessa lehdettömät, tulee tuo näyttämään aika möhkälemäiseltä kasarmilta.
Jostain syystä värien käyttö ja julkisivujen suunnittelu katsetta kiinnostavaksi ovat kadonneet täysin. Tuo Kalasataman sote-asemakin on esimerkki siitä, että kun valitetaan pelkistetyistä lasilaatikoista, niin arkkitehti vastaa huutoon sitten täysin päälle liimatuilta näyttävillä värilaatikoilla. Itse rakennusta ei osata enää suunnitella kiinnostavaksi, vaan sorrutaan sitten lisäilemään irtonaisia yksityiskohtia.
Tuon mainitun liikennetilaston mukaan alkukesän huono sää verotti pyöräilyä viime kesänä.
Kuuntelen juuri Tukholman kaupungin esitystä siitä miten siellä on löydetty ratkaisuja pyöräteiden talvikunnossapitoon ilman suolaa ja sepeliä.
Tässä on netistä löytynyt linkki samaan asiaan:
http://www.bicycling.se/blogs/kristerisaksson/index.htm?date=2014-03-01