Kaupunkisuunnittelulautakunnan lista 31.5.2016

31.5.2016 2 By Mikko Sarela

Olen tänään menossa lautakuntaan Osmo Soininvaaran ollessa estynyt. Oden kommentit lautakunnan listaan löytyvät täältä ja varsinainen kokousmateriaali täältä.

Pöllölaaksossa kaavoitetaan asuntoja. Kaava oli meillä käsiteltävänä joulukuussa ja palaa nyt lausunnoilta. Noin tuhat uutta asukasta Ilmalaan ja korttelitehokkuus hieman päälle kaksi. Tällaista tiheyttä on uuden yleiskaavan tiiveimpien alueiden alarajalla. Urbaaneimmissa kohteissa toivottavasti päästään vielä tästä tiiviimpiin lukuihin. Sekä Maaliikennekeskuksen, että Pohjolan-talon alueiden kaavat ovat tiiveydeltään vastaavaa luokkaa. Näitä vertaamalla huomaa hyvin, että monenlaisilla korttelityypeillä päästään tällaiseen suhteellisen tiiviiseen kaupunkirakenteeseen.

Pöllölaaksoon tulee tuhatkunta uutta asukasta.

Pöllölaaksoon tulee tuhatkunta uutta asukasta.

 

 

Lauttasaaressa tehdään Vattuniemeen taas uusi pistetalo. Osa asukkaista on luullut näitä pistetaloja umpikortteleiksi, kun useimmissa on koko korttelin kokoinen yhden kerroksen korkea pysäköintihalli. Saadaan umpikortteleiden huonot puolet – näkymät korvaantuvat tylsällä parkkihallin seinällä – ilman yhtään niiden hyviä puolia. Hyviin puoliin kuuluisi esimerkiksi asukastiheyden mukanaan tuomat palvelut.

Tällä kertaa piha sentään jää maantasolle. Tonttitehokkuus jää selvästi Ilmalan, Maaliikennekeskuksen ja Pohjola-talon vastaavista suunnitelmista.

Vattuniemi ilmasta katsottuna näyttää valtavan joukon pistetaloja vierivieressä

Vattuniemen surullinen kohtalo. Pistetaloja rivi rivissä. Paljon parempaan olisi pystytty, jos alue olisi suunniteltu kunnolla.

 

 

Pyöräpysäköinnin suunnitteluohje käy seikkaperäisesti läpi erilaiset pysäköintitarpeet ja sen miten pysäköinti kannattaa sijoittaa, miten sinne opastetaan ja minkälaiset telineet sopivat mihinkin tarkoitukseen. Tämä on sitä tärkeää taustatyötä, joka varmistaa että tulevaisuudessa tehtävä perusratkaisut ovat hyviä ja toimivia ja johon iso osa insinöörityöstä nojautuu. Vallan erinomaista, että pyöräpysäköinnillekin saadaan kunnollinen hyvin mietitty ohjeistus.

Pasilassa käsittelemme myös poikkeushakemusta, jossa toimistotaloon halutaan rakentaa normia enemmän pysäköintipaikkoja. Minusta on vähän hassua, että toimistotaloissa yritämme estää parkkipaikkojen rakentamista ja asuintaloissa taas pakotamme rakentamaan paljon enemmän autopaikkoja kuin ihmiset haluavat tai tarvitsevat. Kaupungin politiikka on välillä hieman skitsofrenista.

Itse perustelukin on mielenkiintoinen. Toimistoissa on yhä vähemmän neliöitä per työntekijä. Tässä kohteessa arvioidaan noin yksi työpiste ja 12h-m2. Kaupungin toimitilamitoitukseen käyttämä arvio on paljon suurempi – muistaakseni 30m2 per työntekijä. Tässä yksi syy siihen, että kaupunki varaa ihan liikaa tilaa toimitiloille.