Kaupunkisuunnittelulautakunta 11.10.2016

11.10.2016 0 By Mikko Sarela

Lautakunnan lista löytyy täältä. Tällä viikolla on käsittelyssä pari asiaa, jotka jäivät viime viikolla pöydälle ja Koskelan sairaala-alueen asemakaava.

Koskelan sairaala-aluetta aloitettiin kaavoittamaan kolmisen vuotta sitten. Varhaiset ajatukset olivat aika varovaisia ja Lisää kaupunkia Helsinkiin -ryhmässä ideoitiin paljon tiiviimpää rakentamista kuin virastossa silloin ajateltiin. Kävimme tutustumassa alueeseen kaupunkisuunnittelupubin yhteydessä ja nuo ideat kehkeytyivät ryhmän ensimmäiseksi yhteiseksi varjosuunnitelmaksi. Sen keskeisenä ajatuksena oli rakentaa alueen reunalle tiiviitä puistoon avautuvia kortteleita ja jättää keskelle iso avoin puisto kaikille kaupunkilaisille.

koskela

Lisää kaupunkia Helsinkiin -ryhmän Koskelan sairaala-alueelle kehittämä varjokaava

Olin erityisen iloinen siitä, että virastossa suunnittelijat ottivat meidän porukkamme vastaan, kuuntelivat ja ymmärsivät selvästi sen, mikä tällaisen varjokaavan rooli on. Tällaisen kevyen harrastelijoiden tekemän kaavan rooli on tarjota ideoita ja näkökulmia – ei korvata kaavoittajan työtä. Tästä varjokaavasta voidaan löytää kaksi keskeistä ideaa: 1. keskellä sijaitseva puisto on arvokas ja tulee säästää suurena ja 2. alueelle mahtuu runsaasti lisää asukkaita.

screen-shot-2016-10-11-at-10-12-03-am

Koskelan sairaala-alueen tarkistettu asemakaavaehdotus tuo asuntoja noin 3000 uudelle asukkaalle

Ilokseni voin todeta, että molemmat ideat ovat päätyneet kaupungin tekemään kaavaehdotukseen. Asukkaita tulee kolmisen tuhatta lisää ja keskeinen puisto on säilytetty – tosin rakenteella, jossa kerrostalokortteleille on luotu pienet omat pihat. Molemmissa ratkaisuissa on omat puolensa ja aika pitkälti on kyse makuasiasta kummasta ratkaisusta pitää. Kulmikkaiden U-kortteleiden rakentaminen on kalliimpaa ja tarjoaa vähemmän asuntoja, joissa on moneen suuntaan ikkunoita – ja nyt esitetyssä suunnitelmassa taas ehkä vähän harvemmassa asunnossa on näkymät Koskelan isoon puistoon.

Koskelan sairaala-alueesta tulee luonteeltaan aivan omanlaisensa kaupunginosa, jota asukkaat tulevat takuulla rakastamaan. Kokonaisuutena tämä on erinomainen suunnitelma, kiitos kaupunkisuunnitteluviraston erinomaisesta työstä.

Tällaista kaavoittamista haluan nähdä lisää erityisesti esikaupunki- ja lähiövyöhykkeellä. Sitä, että tehdään nykypäivään sopivaa uutta ja upeaa alueen historiaa kunnioittaen.