Kaupunkisuunnittelulautakunta 3.12.2013

3.12.2013 2 By Mikko Sarela

Lautakunnassa oli tänään pitkä lista päätettävänä isoja asioita. En ollut kokouksessa. Tässä kooste tärkeimmistä päätöksistä. Päätöstiedote löytyy täältä.

Yleiskaavavision tärkein osa on kantakaupungin läheisyydessä olevien moottoritiemäisten yhteyksien muuttaminen kaduiksi ja näiden varsien rakentaminen – ja esikaupunkien tiivistäminen kantakaupungiksi. Kantakaupungin raja siirtyy kehälle.

Vasemmalla Tuusulanväylän ympäristö nyt. Oikealla alue tulevaisuudessa, kun yleiskaavaa päästään toteuttamaan. Tältä näyttää yhdyskuntarakenteen eheytyminen

Nyt yleiskaavatoimistossa päästään käärimään hihat ja jatkamaan työtä. Visio hyväksyttiin muutamilla evästyksillä.

  • Säännöllisen lauttaliikenteen siirtyminen Vuosaareen tehdään mahdolliseksi. Tämä tarkoittanee ainakin matkustajasatamaa ja varausta metroasemalle. On ihan hyviä perusteita pitää ainakin osa risteilyliikenteestä Helsingin keskustassa. Erityisesti isot Itämerta kiertävät risteilyalukset tuovat paljon päiväturisteja – ja noin vajaan päivän pysähdysajassa ei kovin kaukaa ehditä kaupunkia katsomaan.
  • Merellisen viheralueverkoston laatuun ja saavutettavuuteen halutaan kiinnittää huomiota
  • Selvitetään mahdollisuuksia laajentaa raideliikennettä
  • Selvitetään mahdollisuudet hyödyntää maanalaisia tiloja liikunnan, kulttuuripalveluiden ja liikkumisen sujuvoittamisessa. Tulkitsen tämän viimeisen tarkoittavan sitä, että suunniteltuun pikaratikkaverkostoon suunnitellaan myös keskustan alittava maanalainen osa varmistamaan riittävä nopeus ja kapasiteetti pitkällä aikavälillä.

Telakkarannan asemakaava jäi viikoksi pöydälle. Tämä on upea uusi lisä Punavuoreen. Tässä on vielä pari pulmaa ratkottavana, erityisesti Elmulle luvatun Konepajahallin osalta. 3000 hengen rock-konserttiareena on juuri sellaista elämää, mitä tuolle seudulle tarvitaan. Siitä lienee seurannaisvaikutuksia alueen ravintolaelämään ja tuo siten Jätkäsaarta ja Hernesaarta askeleen lähemmäksi kaupunkia.

Telakkaranta

Sompasaaressa laitettiin varsin hieno kaava eteenpäin. Lisää korttelikaupunkia ratikan varrella. Normaalisti valittaisin siitä, että ratikka on laitettu alueen laitaan, mutta tässä tapauksessa saari on riittävän kapea, ettei sillä ole suurta väliä. (Ongelmaksi valittu linjaus muodostuu, jos länsipuolella oleva satama-allas päätetään täyttää ja siihen rakentaa lisää Kalasatamaa.)

Veturitien liikennesuunnitelma jäi pöydälle. Nyt esitetty vaihtoehto sisältää pitkän railon, joka estää liikkumisen kadun poikki. Kun rahat eivät riitä suureen tunnelisuunnitelmaan, pitäisi silti yrittää tehdä hyvää.