Kaupunkisuunnittelulautakunta 4.10.2016

5.10.2016 3 By Mikko Sarela

Eilisen kaupunkisuunnittelulautakunnan kokouksen päätöstiedote löytyy täältä.

Huopalahden aseman ympäristö jäi pyynnöstäni pöydälle. Kokouksen jälkeen keskustelin alueen omistavan henkilön kanssa, joka suunnittelee alueelle hyvin erityislaatuista asumisen, kotieläinten ja paikallisten palveluiden yhdistelmää. Olin vaikuttunut ja aion laittaa kaavan eteenpäin peukku pystyssä. Toivottavasti tekijällä riittää raha ja jaksaminen.

Kaupunki ei koostu pikseleistä eikä pelkistä asunnoistakaan, vaan monipuolinen kaupunki koostuu siitä että kaupunki tarjoaa monia erilaisia paikkoja ja kokemuksia. Tämä hanke ihan takuulla tuottaa sellaisen. Samalla hanke on hyvä esimerkki sellaisesta kehittämisestä, jota kaupunki ei olisi itse koskaan keksinyt. Kaupungin kehittämisessä suuri viisaus asuu meissä kaupunkilaisissa. Se on meidänkin kaupungin suurin hyödyntämätön voimavara.

Lauttasaaren Lohiapajalahti jäi myös pöydälle Elina Moision pyynnöstä. Moitin sitä, että kaavassa on yritetty yhdistää väljä näkymät säästävä rakentaminen ja tiiviys, joten lopputulos ei ole tiivis eikä säästä näkymiä. Pysäköintinormi tuhoaa taas hyvää kaupunkiympäristöä.

Parempi olisi, jos rakennettaisiin joko tiiviimmin, kuten Urban Helsinki esittää tai toisella tavoin, kuten Lauttasaariseura esittää.

Garden Helsinki -hankkeen arkkitehtikilpailua varten teimme lautakunnassa muutaman yksimielisen muutoksen. Oma esitykseni vaati kehittämään hyvää urbaania kaupunkiympäristöä näin:

”Nordenskiöldinkadun varresta tulee suunnitella korkeatasoista urbaania ympäristöä, kiinnittäen erityistä huomiota jalkakäytävään ja sille aukeaviiin tiloihin. Rakennusten maantasokerrokset ja kadulle avautuvat tilat on ensisijaisesti osoitettava liike- tai muuksi toimitilaksi.”

Lisäksi Risto Rautava teki esityksen, joka tarjoaa mahdollisuuksia rakentaa alueelle myös korkeampaa rakentamista, kunhan Stadionin ja Stadionin tornin asema pysyy hallitsevana ja Jape Lovén tarkensi tekstiä niin, että tulevaisuudessakin varmasti Pohjoisen Stadiontien kautta voidaan kuljettaa Stadionin keikoille menevä raskas huoltoliikenne.

Viher- ja virkistysverkoston kehittämissuunnitelman luonnoksesta keskusteltiin. Itse mainitsin niistä kolmesta asiasta, jotka jo blogillani ennen lautakuntaa kommentoin eli pitää tehdä alueekologinen tarkastelu ja tämän perusteella muotoilla kullekin virkistysalueelle oma luonne niin, että kaupunkilaiset voivat helposti hahmottaa eri paikkojen roolin ja ottaa ne omakseen. Tämän pohjalta pitää kehittää katu- ja puistosuunnittelua tuomaan monipuolisempaa ja elävää luontoa sisään kaupunkiin ja hulevesien hoidossa pitää vaatia viherkattoja ja imeyttäviä pintoja, jotta voimme säästää rahaa perinteisen viemäriverkoston rakentamisessa. Viherpinnat eivät ole vain kivaa ekstraa vaan tarjoavat kaupungille välttämättömiä palveluita.

Munkkiniemessä toivotimme uudet asukkaat tervetulleiksi (terveisiä entiseen naapuriini). Alue tiivistyy yhdellä tontilla ja toivottavasti tulevaisuudessa lisää.