Kreikan kriisistä

7.3.2010 0 By admin

Kreikan valtion ’pelastamisessa’, jota nyt lupaavat jo Sarkozy ja Merkel, ei ole niinkään kysymys Kreikan valtion pelastamisesta, vaan keskieurooppalaisten Kreikalle lainanneiden pankkien pelastamisesta.

Ongelman ydin on taas pankkijärjestelmässä. Keskieuroopan pankit ovat lainanneet Kreikalle suuret määrät rahaa (Kreikan valtionvelka on n. 300 miljardia euroa). Kansainvälisten Basel II sääntöjen mukaan pankit voivat käyttää näitä velkapapereita takuina saadakseen Euroopan keskuspankilta lyhytaikaista lainaa (jonka perusteella voivat taas myöntää lisää lainaa Kreikalle tai muille lainanottajille). Ja mitä suuremmaksi ero Euroopan keskuspankin koron ja Kreikan maksaman luoton välillä nousee, sen suurempia voittoja pankit tekevät.

Piiri pieni pyörii, kunnes edessä on todellinen mahdollisuus siihen, että Kreikka ei maksakaan lainoja. Apuun huudetaan muita Euroopan Unionin maita. Pitäähän Kreikka pelastaa!

Valitettavasti taitavat myös olla oikeassa. Keski-Euroopassa on monta pankkia, jotka kaatuvat, jos Kreikka päättää olla maksamatta lainojaan. Orastava talouden nousu saattaisi saada kylmän suihkun, jos tänä keväänä pääsemme pankkikriisin vaiheeseen kaksi. Sen kokoa vuoden 2008 syksyn tapahtumiin on vaikeaa verrata, mutta uusi pankkikriisi tässä vaiheessa ei liene toivottavaa.