KSLK 11.12.2012 päätökset
Koivusaaresta keskusteltiin ja jätettiin pöydälle. Järjetön määrä (42M€) ollaan laittamassa rahaa uuteen moottoritieliittymään. Samoin minikokoiseen katteeseen Katajaharjussa (35M€). Raportissakin ilmaistaan että kattamisen kustannukset ovat erittäin korkeat verrattuna siitä saatavaan rakennushyötyyn. Pitää vähän selvitellä että onko tässä jotain fiksuja vaihtoehtoja jossa saataisiin merkittävä osa hyödyistä runsaasti pienemmillä kustannuksilla.
Meri-Rastilasta äänestettiin ja esittelijän ehdotus voitti Kokoomuksen ja Demareiden äänillä.
Uusimme ehdotuksen, jonka mukaan asia palautetaan kehotuksella etsiä yhdessä asukkaiden kanssa yhtä paljon rakennusoikeutta aluetta tiivistämällä.
Keskipinta-alan sääntely meni läpi yhdellä esittelijän tekemällä muutoksella. Perheasunnon määritelmä on nyt keittiön/keittotilan lisäksi kolme huonetta. Muutos oli tarpeen siksi, ettei avokeittiöratkaisuja sorsittaisi.
Sörnäisten verokampus jäi pöydälle. Haluaisin tuohon kortteliin kävely-yhteyden korttelin läpi Sörnäisten rantatieltä Hämeentielle. Kortteli on nimittäin 180 metriä pitkä ja sillä on suuri estevaikutus kävelylle. Tällä ei ole aiemmin ollut väliä, mutta kohta toisella puolella on Kalasataman asuinalue, jonka soisi olevan rakenteellisesti osa Kallion seutua.
Keskustelimme myös Liisankadun autopaikoista Unioninkadun ja Snellmanninkadun välillä. Nämä paikat ovat joskus olleet ihan toimivia autopaikkoja, mutta autojen levenemisen myötä niitä ei käytännössä ole mahdollista enää pitää autopaikkoina ilman että joukkoliikenne häiriintyy merkittävästi. Tämä jäi pöydälle odottamaan ensi viikkoa, tavoitteena saada paremmin muotoiltu vastaus valtuustoaloitteessa esille nostettuun huoleen.
Myös Vaasankadun muuttaminen kävelykaduksi jäi myös pöydälle. Virasto vetosi rahanpuutteeseen todetessaan, ettei tätä nyt voi tehdä. Helsingillä on selvästi kävelykatujen ja pihakatujen tavoitetaso aivan liian korkealla, jos rahanpuute estää näiden tekemisen fiksuihin paikkoihin. Pari liikennemerkkiä ja betoniporsasta ei paljoa maksa. Mieluummin kokeillaan ensin ja parannetaan ulkoasua sitten kun siihen löytyy rahaa.
Motareihin uppoaa näppärästi paljon rahaa vähillä hyödyillä, mutta sitten raitsikkasilta olisi liian kallis ja hyödyllinen…
Joku voi myös ajatella, että mistä kaupungista turistit lähettävät kotiin postikortteja, joiden kuvissa on vaatimattomia motariliittymiä. Toki insinöörit harrastavat kummallisia pornon alalajeja, mutta yleensä niissä turistien korteissa on komeita siltoja yhdessä laadukkaan kaupunkikuvan kanssa. Tästä joku vetelee sitten sellaisia johtopäätöksiä, että jos kaupunki haluaa kasvattaa turismin tuomaa rahavirtaa, niin ei ole varaa täyttää kaupunkia motareilla ja parkkipaikoilla. En ole kuullut kenenkään lähtevän katselemaan turistina näitä kahta, vaan yleensä kiinnostaa mitä paikalliset ihmiset ovat saaneet aikaan.
Helsingissä vain nämä kaksi edellä mainittua vievät valtaosan tilasta, joten turistitkin sitten poukkoilevat Eteläsataman parkkipaikoilla. Paljon viihtyisämpään ja työllistävämpään olisi mahdollisuuksia, jos vain kaupunkia katsottaisiin ihmisten näkökulmasta, eikä autojen. Luova luokka pitäisi saada käyttämään rahojaan enemmän kaupungilla, mutta jotenkin ajatuksena on, että vapaa-ajan viihtyisyyteen ei panosteta, vaan kaupunki nähdään koneena, jossa käydään vain töissä ja rahat sitten lennätetään lomilla ulkomaille ja sellaisiin kaupunkeihin, joissa ihmiset otetaan vielä huomioon.
Helsingin väkiluku on kasvanut jo Kemijärven verran tänäkin vuonna, joten toivoisi, että kun kerta rakennetaan, niin ei tuhlattaisi sitten tilaa ja rahaa, kun kerta rakennetaan. Väestöennuste on pahimmillaan laahannut jo kymmenillä tuhansilla perässä toteutuneesta, ja talous ja ympäristöasiat ajavat ihmisiä pohjoiseen ja Suomen sisällä kaupungillistuminen etenee. Helsingin seutu siis kasvaa kohisten jatkossa. Jostakin syystä tiivistämisen eri keinot eivät ole yleisessä keskustelussa ja tätä nykyistä kaupungin levittämistä ei tarvitse tekijöiden perustella. Riittää kun sopivassa kohtaa mainitsevat, että tiivistäminen olisi hyvästä, mutta sitten rakentavat pitkin koskemattomia metsiä, vaikka tarjolla olisi asukkaiden antama vaihtoehto rakentaa tiiviisti.
Sen verta ilmassa maahanmuuton tarkoituksellista lisäämistäkin täyttämään erilaisia vajeita, joten paine rakentaa metsään lisääntyy, kun tiivistäminen ja autottomuus ovat taas liian edellä yleistä ajattelua. Tässä suhteessa Meri-Rastila on vasta alkua. Itse näkisin asian niin, että grynderit kertakaikkiaan potkitaan pois metsistä ja rakennusmäärää nostetaan sitten rajusti siellä missä kaupunkia jo on, ja rautapyörälikenne hoitamaan henkilöliikenteen näiden välillä. Suurenkaan ei tarvitse olla rumaa, jos siihen panostetaan ja muistetaan koristella se pienipiirteisyydellä.
On muuten todellista pölkkypäisyyttä käyttää 300 000 euroa Töölönlahden desingpölkkyihin ja tauluihin, ja jättää panostamatta kaupungin jouluun. Nyt ne pölkyt on desingnattu lumivallien taakse ja taulut todettu turhiksi, mutta samalla Aleksi ja Tuomaan markkinat näyttävät joltakin muulta, kuin joulukadun avajaisissa Joulupukin kehumalta koko maailman joulukadulta. Ilmeisesti Pajunen oli puhunut Pukillekin jo palturia ja jättänyt leikkauslistansa näyttämättä. Muutamaan lisälediin ja koristeeseen kannattaisi panostaa, kun puskaradio ratkaisee aika paljon enemmän kuin panostus markkinointiin matkailumessuilla. Kaupunki täynnä erilaisia kulttuurikouluja ja sitten yhtään kuoroa, esitystä tai mitään muutakaan ei Senaatintorilla näy.
Heipä hei.
Tiedätkö milloin tätä Koivusaaren ramppihankkeen puimista on tarkoitus jatkaa? Kiinnostaa erittäin paljon saada tietää, millä perusteilla tämä hanke myydään päättäjille, jos myydään.