Kuvitettu opas Länsi-Helsingin linjastouudistukseen 13.8.2012

6.8.2012 5 By admin

Ensi maanantaina (13.8.2012) tapahtuu merkittävä linjastouudistus Länsi-Helsingissä. Suosittelen kaikille Länsi-Helsingissä liikkuville uuteen linjastoon tutustumista ja kokeilemista. Esittelen tässä tekstissä muutaman tärkeimmän muutoksen Länsi-Helsingin kannalta. Koko muutoslistan löytää HSL:n tiedotteesta.

Tärkein muutos on bussilinjojen 14 ja 18 muuttaminen linjapariksi, jotka kulkevat samaa reittiä Eiran ja Munkkivuoren välillä. 18 ei siis enää tulevaisuudessa seiso Kaivokadun valoissa. Linjat on pyritty synkronoimaan siten, että tuolla välillä ne kulkevat tasavälein ikäänkuin yhtenä linjana. Ruuhka-aikaan vuoroväli on 5 minuuttia siten, että kumpikin linja kulkee 10 minuutin välein. Iltaisin ja viikonloppuisin vuoroväli on 10 minuuttia (viikonloppuiltaisin 15 minuuttia).

14 ja 18 muodostavat uuden tiheän palvelun runkolinjan Eiran ja Munkkivuoren välille. 14 jatkaa myös Hernesaareen ja Pajamäkeen 

Toinen merkittävä uudistus on se, että Munkkiniemestä Vantaankoskelle ajava 539 sulautetaan linjaan 39, joka tulevaisuudessa ajaa 10/20-minuutin (ruuhka-aikaan/ruuhkan ulkopuolella) vuorovälillä Kampista Konalan kautta Malminkartanoon. Linja 39 ajaa välin Kamppi – Munkkivuori samaa reittiä 14/18 bussiparin kanssa.

Näiden muutosten lisäksi nykyinen linja 15 lakkautetaan ja raitiolinja 9 jatkaa Rautatieasemalta Kampin kautta Jätkäsaareen.

Linjan 9 uusi reitti Rautatientorilta Jätkäsaareen

Bussi 24 jatkaa tulevaisuudessa etelässä Kaivopuistoon saakka ja kiertää myös Hietaniemen matkalla Seurasaareen. 24:n uusi reitti onkin varsinainen rantareitti.

24 linja kulkee tulevaisuudessa Eirasta Hietsun kautta Seurasaareen.

Näiden uudistuksien hyödyt matkustajalle ovat siinä, että linjasto selkiytyy, odotusajat pienenevät ja satunnaisetkin matkustajat voivat luottaa siihen, että osaavat hypätä oikeaan bussiin. Erityisesti Kamppi – Runeberginkatu – Topeliuksenkatu – Haartmaninkatu – Tukholmankatu – Paciuksenkatu – Huopalahdentie muuttuu kokonaisuudessaan tiheän bussipalvelun reitiksi, jossa pysäkille mennessä ei tarvitse kelloa katsoa. Uudistus palveleekin erityisesti niitä joukkoliikenteen käyttäjiä, jotka eivät halua olla sidottuja aikataulukirjaan ja kelloon. Tulevaisuudessa tulee panostaa siihen, että bussit kulkevat matkansa nopeasti ja aikataulussa luotettavasti pysyen.