Lisää kaupunkia ja sujuvampaa liikennettä

12.9.2013 3 By Mikko Sarela

Tiedotusvälineetkin ehtivät jo noteeraamaan sen, että Helsingin liikennepolitiikassa puhaltavat uudet tuulet. Meillä on jo vuosia puhuttu siitä, että kävely, pyöräily ja joukkoliikenne  tulee priorisoida kaupunkisuunnittelussa ja nyt se vihdoin tapahtuu. Otso Kivekäs ehti jo ruotimaan, mitä nyt saatu investointisuunnitelma tarkoittaa liikenneinvestoinneille. Jatkan tätä analysoimalla sitä, mitä nyt päätetyillä investoinneilla saadaan aikaan.

”Viisitoista vuotta sitten [Vancouverissa] tehtiin Toderianin mielestä kaikkein merkittävin päätös. Liikennemuodot asetettiin tärkeysjärjestykseen. Kaikissa suunnitelmissa huomioidaan ensin kävelyn sujuvuus. Jalankulun jälkeen seuraavat pyöräily, joukkoliikenne, kaupalle välttämätön tavarankuljetus ja viimeisenä yksityisautoilu. Kyse ei ole auton kieltämisestä vaan siitä, ettei se olisi välttämätön.” (HS 9.9.2013)

Kruunuvuoren sillan rakentaminen aloitetaan vuonna 2017. Mikäli raidejokeri ei ehdi ensin (toivottavasti ehtii!), se on ensimmäinen aidosti merkittävä laajennos ratikkaverkkoomme. Heittäkää pois mielestänne hitaasti rämisevät ratikat. Koko sillan matka keskustaan tullaan ajamaan kuutta tai kahdeksaa kymppiä. Siis nopeammin kuin metro.

Kruunuvuoren ja Laajasalon asukkaille sen merkittävyyttä voi parhaiten esitellä kuvan avulla. Kuten kuvasta näkee, Kruunuvuorenrannasta ratikkamatkustaja ehtii Stockmannille siinä ajassa kuin liityntäliikennettä käyttävä on vasta Herttoniemessä vaihtamassa bussiin.

Vartin mutka Kruunuvuorenrannan asukeilta jää historiaan. Ratikka vie kantakaupunkiin suoraan ja nopeasti.

Raitiotie jatketaan Kruunuvuoresta myös Yliskylään, joka tarjoaa Yliskylän asukkaille suorat ja nopeat yhteydet koko Kantakaupunkiin. Vielä on epäselvää tarjotaanko Laajasalosta kaksi keskustaan suuntautuvaa ratikkalinjaa vai kaksi keskustaan suuntautuvaa ratikkalinjaa ja yksi Kalasataman kautta Pasilaan kulkeva raitiolinja.

  • Keskustaan alle 15 minuuttia,
  • Pasilaan alle 20 minuuttia,
  • Meilahti reilu 20 minuuttia,
  • Kumpula noin vartti,
  • Kalasatama ja metroliityntä 10 minuuttia,
  • Otaniemi ja Leppävaara runsaat puoli tuntia.
  • Helsinki-Vantaa n. 45 minuuttia (kehärataa pitkin).

Tällä päätöksellä Kruunuvuorenrannasta pääsee lähes kaikkiin Helsingin seudun merkittäviin työpaikka-alueisiin kohtuullisessa matka-ajassa joukkoliikenteellä.

Joukkoliikenteen edistäminen 

Helsingissä on suunniteltu runsaasti uusia runkobussilinjoja täydentämään jokerin (bussi 550) tarjontaa. Ensimmäiseksi vuorossa on jokeri 0 ja jokeri 2. Sen jälkeen toteutetaan keskustasta säteittäin ulospäin kulkevat VIHTI, KIVIS, TUUSU ja HAKU. Nämä tarjoavat paljon kaivattuja luotettavia, nopeita ja tiheästi palvelevia yhteyksiä Helsingin seudulla.

Ensimmäiset uudet runkolinjat: Jokeri 0, Jokeri 2, VIHTI ja KIVIS (VIHTI ja KIVIS jatkuvat vielä pohjoiseen merkityistä kohdista)

Lisäksi investointiraamissa päätettiin investoida rahaa joukkoliikenteen luotettavuuden ja nopeuden parantamiseen kaupunkisuunnittelulautakunnan esityksen mukaisesti. Ensi vuonna noin 1,5M€ ja seuraavina vuosina kasvaen siten, että muutaman vuoden päästä investoidaan noin 4M€ vuosittain. Tällä tarkoitetaan sitä, että busseille ja ratikoille tehdään omia kaistoja, parannetaan liikennevaloetuuksia ja tehdään muita järjestelyitä, jotka nopeuttavat liikennettä.

Esimerkkinä käytän raitiovaunulinja 8 nopeuttamisohjelmaa, jonka kokonaiskustannus on runsaat miljoona euroa. Toteutuessaan se parantaa kasin luotettavuutta ja nopeuttaa yhtä kierrosta Arabia – Jätkäsaari – Arabia noin 5 minuuttia eli noin 8%. Matkustajien matka on siis pari minuuttia nopeampi ja kaupunki säästää joka vuosi merkittävän summan rahaa liikennöintikustannuksissa. Nämä investoinnit maksavat itsensä takaisin korkojen kera. Joukkoliikenteessä jokainen sekunti on tärkeä.

Nyt sovitulla rahoituksella voidaan siis parantaa merkittävästi sekä bussi- että raitiovaunuliikenteen toimivuutta, lisätä matkustajamääriä ja vähentää painetta lippujen hinnannousulle.

Pyöräilyn edistäminen

Pyöräilyn edistämisohjelmaa lähdetään nyt toteuttamaan todenteolla. Kaupunki investoi vuodesta 2015 alkaen vuosittain noin 10-15 miljoonaa euroa kantakaupungin tavoiteverkon ja  baanaverkon rakentamiseen. Kaupunki arvioi, että jokainen pyöräilyyn sijoitettu euro tuo kaupungille takaisin noin 8 euroa mm. kuntalaisten paremman terveyden ja vähentyneen investointitarpeen kautta.

Pyöräilyn tavoiteverkko kantakaupungissa

Kantakaupungin tavoiteverkon toteuttaminen varmistaa sen, että myös pyörällä liikkuminen on helppoa, kätevää ja turvallista. Nopeaahan se on jo nyt.

Baanaverkko on suunniteltu tekemään pidemmät matkat helpoiksi myös pyöräilijöille.

Nyt tehdään Helsingissä historiaa ja siitä erityisen kiitoksen ansaitsevat Vihreiden lisäksi Kokoomus, Sosialidemokraatit, Vasemmistoliitto, Perussuomalaiset, Keskusta ja RKP.