Lisää pientaloja Helsinkiin

Helsingissä on kaupungin tilastojen mukaan 44 055 pientaloa. Helsingissä tyypillisen pientalon tonttitehokkuus on noin 0,15-0,3. Tämä tarkoittaa siis sitä, että esimerkiksi 500m2 tontilla on 75-150m2 asuntoja (käytännössä yksi tai kaksi asuntoa siis).

Muualla Euroopassa rakennetaan pientaloja, joiden tonttitehokkuus voi olla jopa 2. Tällaisessa pientalossa on pieni oma piha ja kahdesta kolmeen kerrosta. Alla esimerkki siitä, miten tällaista tiivistä pientaloasutusta voisi rakentaa Helsingissä. Paino tässä on sanalla esimerkki. Haluan antaa valinnanvapauden siitä rakennetaanko ja miten rakennetaan tontin omistajalle.

Kaupungin tarvitsee vain sallia rakentaminen ja luoda periaatteet siitä miten hoidetaan alueen yhteiset asiat, mm. paloturvallisuus, miten saa rakentaa naapuritontin reunaan ja niin edelleen. Jotta tiedetään mitä kaikkea pitää huomioida, tällaisesta uudisrakentamisesta ja tiivistämisestä pitää hankkia kokemuksia.

Screen Shot 2014-05-30 at 10.27.41

Helsingissä voitaisiin tehdä periaatepäätös siitä, että tontin omistaja saa rakennusluvan lisärakentamiseen aina tonttitehokkuuteen 1,2 asti. Nyt tällainen käytäntö on olemassa tonttitehokkuuteen 0,3 asti. Näin nykyinen asunnon omistaja voisi päättää haluaako pitää suuren pihansa, vai kenties rakennuttaa tontille yhden tai useampia uusia pientaloja.

Kaupungin tutkimusten mukaan pientalotonttien rakennusoikeus rakentuu keskimäärin 1% vuosivauhdilla. Käytännössä lisärakentamista tehdään siis silloin, kun perikunta miettii mitä tehdä tontille.

Jos arvioidaan, että tahti pysyisi suurin piirtein samana tai hieman nykyistä nopeampana, niin 40-50 vuodessa pientalojen määrä voisi kasvaa 50-100% nykyisestä. Helsinki voisi siis saada pientaloalueiden orgaanisella kasvulla uusia pientaloja jopa runsaalle sadalle tuhannelle asukkaalle.

Samalla vastattaisiin luontevalla tavalla siihen mm. lapsiperheiden tarpeeseen saada asuntoja, jossa on luontevasti oma piha.

6 vastausta artikkeliin ”Lisää pientaloja Helsinkiin

 1. Onneksi maaseudulla on vielä tilaa. Omasta mielestäni omakotitalo ilman mukavan väljää tonttia on turha ja tyhmä. Miksi asua omakotitalossa jonka pihalla ei mahdu edes autoa pesemään. Tai jos istuskelee keittiössä kahvillan ja voi morjestaa naapurille, joka istuskelee omassa keittiössään.

  • Jokaiselle jotakin. Jotkut meistä haluavat esimerkiksi käydä töissä Helsingissä. Työn lisäksi koulut, opiskelupaikat, palvelut yms. ovat joillekin plussaa.

   Itse asun rivitalossa, josta pääsee julkisilla keskustaan parissakymmenessä minuutissa. Peruspalvelut on kävelymatkan päässä. Silti on oma sauna ja oma piha, jolla on aika kivaa syödä aamupalaa aurinkoisina aamuina ja istuskella saunan jälkeen, grillatessa yms. Auto pitää toki pestä sitten parkkipaikalla, tai jos ei kehtaa, niin läheisessä autopesulassa.

   Uskoisin tällaisen asumisen olevan monelle ihan mieluisaa oikeasti. Tämä kirjoitushan ehdottaa lähinnä, että pientiivistä voisi tehdä lisää jos haluaa.

  • Rakennetaanko talot jos joku ne haluaa rakentaa, vai estetäänkö rakentaminen jos jonkun mielestä talot ovat turhia?

   Jälkimmäisen periaatteen tasavertainen noudattaminen tarkoittaisi sitä, että minnekkään ei rakenneta yhtään mitään. Mutta nykyisin sitä noudatetaan yksipuolisesti vain kaupungeissa, joten kaupunkeja ei rakenneta.

 2. Kun on tutkittu, minkä kokoinen pientalon tontin tulee olla, on tulokseksi saatu, että ihan minkä kokoinen tahansa. Jollekin riittää 300 m2, joku toinen tarvitsee 5000 m2. Tarjonnan tulisi kattaa kaikki vaihtoehdot, jotta asunnon ostaja saa itse valita.
  Eniten tilaa menee hukkaan, jos pientalon tulee olla ”ympärijuostava” tontin alueella – kuten suurin osa asemakaavoituksessa tuotetuista tonteista on. Kaavassa tulee sallia rakentaminen tontin reunoille asti, ja yhdistämisen esim. autokatoksella naapuritaloon tulisi olla sallittua.

 3. Erikokoisten omakotitonttien tarjonta on hyvä ajatus. Sehän voidaan toteuttaa vaikka niin, että kaavoitetaan suuri määrä pieniä tontteja ja niitä saa sitten ostaa niin paljon kuin haluaa. 🙂

 4. Päivitysilmoitus: Tutkimustulos: tarvitaan lisää kaupunkia Helsinkiin | Mikko Särelä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *