Metrofarssi kolmessa näytöksessä

10.4.2012 12 By admin
Ensimmäinen näytös

”Helsinkiläiset haluavat viedä itä-helsinkiläiset pummit lomalle Westendiin. Espoolaiset vastustavat suunnitelmaa.”

Tänä sunnuntaina HKL:n johtokunta kokoontuu päättämään metron automatisaation kohtalosta. Tarina alkaa ajalta, kun länsimetroa ajettiin läpi Helsingin, Espoon ja valtion poliittisen prosessin. Valtio lupasi 30% tukea tiettyyn hintarajaan saakka. Espoo taivuteltiin mukaan, vaikka aiemmin esimerkiksi Kokoomus oli vastustanut metroa vimmatusti. Pahojen kielien mukaan metro tuo itä-Helsingin pummit Espoon aurinkorannoille. Länsimetropäätöksen yhteydessä päätettiin myös rakentaa länsimetroon lyhyet kahden junayksikön kokoiset laiturit, automatisoida kulunvalvonta ja poistaa kuljettajat.

Automatisointikilpailussa voittajaksi selviytyi Siemens, joka lupasi kaiken halutun halvimmalla hinnalla. Jo viime kesänä selvisi niillekin, jotka uskoivat projektiin, ettei Siemens ole kykenevä toimittamaan sitä, mitä lupasi. Viime kesästä alkaen kaupunki on neuvotellut Siemensin kanssa yrittäen löytää sovun projektista – tuloksetta. Jälkiviisaana voi todeta, että kaupungin olisi tullut irtisanoa sopimus jo viime kesänä ja antaa Siemensille se kolme kuukautta osoittaa kykenevänsä toimittamaan lupaansa, mitä sopimus tarjoaa. Jos näin olisi tehty, tätä keskustelua oltaisiin käyty viime syksynä – ennenkuin länsimetron louhinnat olivat päässeet kunnolla vauhtiin.

Tänä sunnuntaina HKL:n johtokunta siis päättää siitä, puretaanko Siemensin kanssa tehty sopimus. Julkisuudessa esiintyneiden tietojen perusteella tämä on ainoa järkevä vaihtoehto. Länsimetron ensimmäinen näytös sulkee esirippunsa ensi sunnuntaina

Toinen näytös
Suuri hämmennys vallitsee. Itämetron kohtalo on vaakalaudalla. Riittääkö metron kapasiteetti Kulosaaressa. Kulosaarelaiset ovat raivoissaan metroaseman korjauksen viivästymisestä ja vaativat leikkipaikan sijoittamista maapallon magneettikentän ulottumattomiin.
Näytöksen alkaessa Totuuden Torvi muuttaa länsimetroprojektia tukenutta linjaansa ja julkaisee useampia kriittisiä kirjoituksia länsimetrosta. Arvostelun kärki kohdistuu erityisesti siihen riittääkö metron kapasiteetti lyhyiden junien kanssa.
Länsimetro OY ja HKL käyvät vastahyökkäykseen. Länsimetro OY:n hallituksen puheenjohtajana  häärää lahjusten ottamisesta tuomittu ja Espoon kaupungin maakaupoilla kohua herättänyt Olavi Louko. Luottamushenkilöille vannotaan kautta kiven ja kannon, että metron kapasiteetti riittää. Pitkällisen taiston tuloksena HKL:n johtokunta saa johtajalta Strafican tekemän raportin ”Metron kuormitusennusteet 30.3.2012”. Raportti on laadittu siten, että se on osoittavinaan metron kapasiteetin riittävyyden. Ilmeisesti samaa raporttia esitellään myös HSL:ssä, sillä Osmo Soininvaara on HSL:n hallituksen kokouksen jälkeen vakuuttunut oltuaan aiemmin kriittinen metrolaitureiden lyhentämistä kohtaan.

Kokonaisuudessa on koomista, että metron suunnittelu- ja päätösvaiheessa liikenne-ennusteilla todisteltiin, miten metro on välttämätön ja matkustajamäärät nousevat. Nyt todistellaan samoilla ennusteilla, että metrossa on varmasti vain vähän matkustajia.

Kolmas näytös
Kolmannessa näytöksessä paljastuu, että keisarilla ei ole vaatteita; eikä metrossa riitä kapasiteetti. Seuraa suuri munajahti, eli syyllisten etsintä palkkioiden toivossa ja syyttömien rankaiseminen. 
Kertomuksen minähenkilö saa käsiinsä Strafican tekemän metron kuormittumisennusteen, jonka on ilmeisesti tilannut joko Länsimetro OY, HKL tai HSL. Tarina ei valitettavasti kerro, kuka tutkimuksen teettämisestä on maksanut. Se on taitavasti tilattu poliittisten päättäjien harhauttamiseksi.
Kuormitusennuste on vakuuttava ja kaikkien taiteen sääntöjen mukaan laadittu. Ensimmäiset luottamushenkilöt huokaisevat sen nähdessään helpotuksesta. Raportti tuntuu kertovan, että metron kuormitus vuoteen 2035 mennessä nousee vain noin 12000 matkustajaan; tähän metron kapasiteetti riittää lyhyilläkin junilla mainiosti.
Totuus on valitettavasti toisenlainen ja karvas.
Kuormitusraportin lähtöarvoissa tehdään monta kuormitusta keventävää oletusta: 1. Joukkoliikenteen kulkutapaosuus putoaa 14% nykyisestä, 2. Östersundomin asukasmäärä kasvaa vain 27000 asukkaalla, vaikka yleiskaavassa suunnitellaan 70000 asukkaan aluetta, 3. metron varteen itä-Helsingissä ei ole sijoitettu lainkaan täydennysrakentamista.
Tarkastellaanpa näiden oletuksien korjaamista.
  • Strafican raportin mukaan metron kuormitus nousee 1700 matkustajalla, jos joukkoliikenteen kulkutapaosuus pysyy nykyisellään. Kun kaupungin tavoitteena on nostaa joukkoliikenteen kulkutapaosuutta, pitää metron kapasiteetin riittävyyttä arvioida sillä oletuksella, että kulkutapaosuus nousee, esimerkiksi 10%. Tämän vaikutus matkustajamääriin olisi runsas 1000 matkustajaa. Kulkutapaosuuden peukalointi siis poisti metrosta lähes 3000 matkustajaa per ruuhkatunti.
  • Jos Östersundomin asukasmäärä kasvaa 70000 asukkaaseen, kasvaa metron ruuhkatunnin  matkustajamäärä noin tuhannella.
  • Itä-Helsingissä on suunnitelmia täydennysrakentaa sekä Vuosaaren ja Mellunmäen haaroille, että Itäkeskuksen ja Herttoniemen välialueelle. Tuhannen matkustajan lisäys metron kysyntään aliarvioinee kysynnän muutoksen voimakkaasti.
    • Vuosaaressa työn alla on noin 2000 asukkaan asuinalue ja 25 vuodessa väestö voi kasvaa jopa 10000 asukkaalla.
    • Mellunmäen haaralla on mahdollisuuksia täydennysrakentaa ainakin 10000 asukkaalle.
    • Itäväylän ympäristöön Herttoniemen ja Itäkeskuksen väliin on alustavia suunnitelmia tiiviille täydennysrakentamiselle nyt käynnistyneessä yleiskaavaprosessissa. Asukkaita ja työpaikkoja voi molempia tulla jopa 40 000 lisää. Tilaa on noin 2-3km2.
Kokonaisuudessaan raportti siis aliarvioi ruuhkatunnin kysynnän yli 5000 matkustajalla, josta yli 3000 tulee Mellunmäen haaralle. Tällä arviolla Mellunmäen/Östersundomin haaran kuormitus tulisi olemaan yli 10000 matkustajaa ruuhkatunnin aikana. Kahden vaunun mittaisilla metrojunilla maksimikapasiteetti 2 minuutin vuorovälillä Mellunmäen haaralla on noin 8500 matkustajaa ruuhkatunnissa.
Metro on järjestelmä, jota rakennetaan kaupunkirakenteen tueksi seuraavaksi sadaksi vuodeksi. Todellisuus Helsingin tiivistyvällä kaupunkiseudulla näyttää siltä, että seuraavien 20-25 vuoden aikana tulemme tarvitsemaan pitkät metrot ja lyhyet vuorovälit.
Mitä seuraavaksi tapahtuu? Kuka palkitaan ja kenet lavastetaan syylliseksi? Siitä kuulette ensi kerralla samalla lepakkokanavalla.