Miksi kantakaupungin pysäköinti maksaa?

Kaupunkisuunnittelulautakunnan uusi jäsen Matti Niiranen kirjoittaa kaupungin pysäköintipolitiikasta:

Asukaspysäköinnistä rokotetaan maksulla vain kantakaupungin asukkaita. Muualla Helsingissä saa pysäköidä vapaasti ja maksutta.

Tuo ajatus sisältää erinomaisen kysymyksen ja pienen väärinymmärryksen. Ensinnäkin aika harvalla alueella Helsingissä saa pysäköidä vapaasti kadulle. Se toinen on mielenkiintoisempi. Miksi kantakaupungissa pysäköinnistä joutuu maksamaan ja miksi on paineita vieläpä korottaa maksuja?

Asiaan tarjoaa valaistusta seuraava kuva.

Kuva: omistettujen autojen määrä neliökilometrillä

Helsingin kantakaupungissa omistetaan paljon enemmän autoja neliökilometriä kohden kuin missään muualla Uudellamaalla. Itse asiassa todennäköisesti enemmän kuin missään mualla koko Suomessa. Tämä siitäkin huolimatta, että kantakaupungissa on auton omistaa pienempi osuus asukkaista kuin missään muualla Suomessa.

Autopaikat vievät paljon tilaa ja kantakaupungissa tila on kortilla. Siksi asunnot maksavat paljon. Ja siksi autopaikatkin maksavat paljon. Hinta maksetaan joko korkeampana maksuna tai sitten aikana, jonka autoilija joutuu käyttämään paikan etsimiseen.

On kaikkien etu, että kantakaupungin katuja ei käytetä auton pitkäaikaissäilytykseen, vaan paikat varataan niille, jotka paikkoja oikeasti tarvitsevat. Paras tapa tehdä tämä on hinnoitella asukaspysäköintitunnukset siten, että autopaikka on helppo löytää läheltä kotia.