Missä säännellä? Kaavoituksesta tonttiluovutuksiin

Helsingin kaupungin kaavoitus on kertoman mukaan paljon tiukemmin säänneltyä kuin monessa muussa paikassa Suomessa. Kaavoittaja suunnittelee alueen hyvin pitkälle valmiiksi – lähes taloja myöten.

Tämä johtaa siihen, että kaavoitus kestää pitkään ja monasti asemakaava on jo vanhentunut saadessaan lain voiman. Näin on käynyt esimerkiksi Teollisuuskadun ympäristössä, jossa 2000-luvun alun poliitikot vaativat lähiömäisempää kaavaa ja nyt kymmenen vuotta myöhemmin kaava on valmis- eikä oikein vastaa urbaania ympäristöä kaipaavien kysyntään.

Helsingillä on kaavoittajana yksi etu puolellaan, jota voisimme käyttää. Kaupunki omistaa suurimman osan kaavoitettavasta maasta (ei tosin tuota Konepajan aluetta joten sitä aluetta tämä ehdotus ei olisi auttanut).

Miksi siis emme tekisi kaavoista varsin väljiä – sellaisia, jotka kertovat minkälaista kaupunkia alueelle on tarkoitus tulla ja jätä tarkempaa suunnittelua tonttiluovutusvaiheeseen. Siinä vaiheessa, kun rakennusliikkeellä jo sutii kaivinkone maata ja ollaan paljon tietoisempia siitä keitä on tulossa alueen asukkaiksi.

Hyötynä tästä olisi se, että asemakaavoitus saataisiin etenemään nopeammin ja toisaalta kun yksityiskohtaista sääntelyä halutaan harjoittaa, voidaan se tehdä tietoisena juuri rakentamisajan teknologioista ja muista toimintatavoista. Luultavasti voitaisiin myös säästää rakentamiskustannuksista, kun kaavoituksen jälkeen rakennusyhtiöt voisivat helpommin olla mukana suunnittelussa, kun tärkeät perusasiat olisi jo lyöty lukkoon.

Kaupungin organisaatioiden puolella tämä vaatisi muutoksia. Nyt tonttiluovutuksista vastaa Kiinteistövirasto, jolla ei välttämättä ole asiantuntemusta tällaiseen sääntelyyn – siksi kaavoituksen jälkeinen osa pitäisikin toteuttaa yhteistyössä tonttiluovutusta tekevien virkamiesten ja kaavoitus/rakentamisosaajien kanssa.

Oiva paikka tällaisen muutoksen tekemiseen on vaikka parin vuoden päästä, kun rakentamiseen liittyvät virastot toivottavasti liitetään yhteen. Samalla olisi luontevaa, että asemakaavoituksesta ja tonttien luovutuksesta päättäisi sama lautakunta. Näin myös poliittinen päätöksenteko pysyisi samoissa käsissä.