Mistä uudet asukkaat oikein tulevat?

Helsingin seutu kasvaa kovalla vauhdilla. Ennusteissa seuraavan 30-vuoden kasvua on noin 300 000 – 400 000 asukasta. Mistä nämä kaikki ihmiset tulevat?

Toisin kuin usein kuvitellaan Helsingin kasvu ei nykyään ole suomalaisten muuttoa Helsingin seudulle. Lähteenä käytän Helsingin kaupungin julkaisua Vieraskielisen väestön ennuste Helsingin seudulla 2010–2030. Kuviot 3 (sivu 8) ja 4 (sivu 9) kertovat karua kieltään. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Suomen sisäinen nettomuutto on ollut lähes nolla. Välillä jopa negatiivinen. Johtuuko tämä Helsingin seudun asuntopulasta vai siitä, että Helsinkiin ei useampi suomalainen halua? Siihen vastaus löytyy vain rakentamalla riittävästi asuntoja.

Tämän hetkisten arvioiden mukaan Helsingin seudun väestönkasvusta noin 150 000 olisi vieraskielistä.

Suurimmat maahanmuuttajaryhmät ovat Venäjältä (ja muista ent. IVY-valtioista), Länsi-Euroopasta, Aasiasta ja Baltiasta. Merkittäviä maahanmuuttajaryhmiä tulee myös poliittisesti ja taloudellisesti epävakaan Lähi-Idän ja Afrikan alueelta.

Mikäli vieraskielisen väestön kasvu jatkuu nykyisenkaltaisena, niin vieraskielisen väestön määrä Helsingin seudulla kasvaa 20-vuoden aikana noin 150000 asukkaalla. (Kuviot 13 ja 19)

Vieraskielisen väestön kasvu muuttaa Helsingin seudun luonnetta ja kulttuuria. Eniten päällepäin näkyy se, että ulkomaalaisten ihmisten määrä kaduilla kasvaa entisestään ja ravintolakulttuuri laajenee kattamaan entistä enemmän erilaisia etnisiä vaihtoehtoja. Ongelmia ja haasteitakin on varmasti edessä.

Yritysten mahdollisuudet saada työntekijöitä, jotka tuntevat jonkun yritykselle tärkeän vientimaan paranevat ja muualta tulleet asukkaat tuovat uusia ideoita siihen, kuinka bisnestä tehdään. Kaliforniassa merkittävä osa viimeisten vuosikymmenien uusista työpaikoista on tullut maahanmuuttajien perustamiin yrityksiin. Jotta näin voisi tapahtua Suomessakin, pitää yritys- ja verotusneuvonta saada toimimaan myös vieraskielisille. (Osaako joku asioita tunteva kertoa tapahtuuko näin jo?)

3 vastausta artikkeliin ”Mistä uudet asukkaat oikein tulevat?

 1. On internet-tutkija Särelä löytänyt vihreydesssään etnoposiitivista värinää, kun hän kirjoittelee Helsingin uusista asukkaista.
  Ensinnäkin arvuutellaan miksi muualta Suomesta ei haluta Helsinkiin. No, mistähän johtuisi?

  Todellinen limbo onkin seuraava: ”Vieraskielisen väestön kasvu muuttaa Helsingin seudun luonnetta ja kulttuuria. Eniten päällepäin näkyy se, että ulkomaalaisten ihmisten määrä kaduilla kasvaa entisestään ja ravintolakulttuuri laajenee kattamaan entistä enemmän erilaisia etnisiä vaihtoehtoja. Ongelmia ja haasteitakin on varmasti edessä.”
  Että siis mitä? Ravintolakulttuuri laajenee? Palataanpa hieman takaisin. Särelä kertoi aiemmin miltä alueilta maahanmuuttajia tulee. Voisikohan siis kaupunkia tutkiskeleva Särelä suositella afganistanilaista ja somalialaista ravintolaa Helsingistä? Tai irakilaista? Niinpä niin.

  Kuin viattomasti viikunalehden takaa kuikuileva Särelä toteaa ”ongelmia ja haasteita olevan edessä” jättäen kuitenkin arvoituksellisesti kertomatta, mistä ongelmista ja haasteista on tarkalleen kyse ja miten niitä tulisi ratkaista.

  Särelä jatkaa säestämistä: ”Yritysten mahdollisuudet saada työntekijöitä, jotka tuntevat jonkun yritykselle tärkeän vientimaan paranevat ja muualta tulleet asukkaat tuovat uusia ideoita siihen, kuinka bisnestä tehdään.”
  Tuskin maltamme odottaa, kun arabialaiset, somalialaiset ja nigerialaiset kauppamiehet lähtevät boostamaan tätä vientitoimintaa. Ai, eikö muka kuulosta uskottavalta? Hyi teitä!

  Satuilu jatkuu: ”Kaliforniassa merkittävä osa viimeisten vuosikymmenien uusista työpaikoista on tullut maahanmuuttajien perustamiin yrityksiin”. Johtuisikohan tämä ihan vain siitä syystä, että alueella asuu paljon maahanmuuttajia? Ja – edelleen – mitähän tuo merkittävä tarkoittaa? Miksi nimenomaan se tärkein tieto – numero – jätetään kertomatta?

  Ja lopuksi tutkija Särelä kertoo jymyratkaisun: ”Jotta näin voisi tapahtua Suomessakin, pitää yritys- ja verotusneuvonta saada toimimaan myös vieraskielisille.”
  Eli byrokratian koukeroita voi opetella vaikka kiinaksi, vaikkakin asiointi sujuu suomeksi. Kas näin toimii kotouttaminen vihreään tapaan!

 2. Anonyymi olisi voinut vaikka lukea tekstini ja katsoa läpi ne kuvat, joihin linkitän. Niitä katsomalla on helppoa havaita, että merkittävä osa ulkomaalaisen väestön kasvusta tulee Euroopasta.

 3. Päivitysilmoitus: Yleiskaava ja väestökasvuennusteet | Mikko Särelä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *