Oma ehdotukseni immateriaalioikeuksien perustuslaiksi

Kaikki valtion tuottama, tukema ja ostama informaatio on julkista, ellei sitä erikseen ole salaiseksi määritelty. Lisäksi tähän informaatioon on olemassa kaikilla valtion kansalaisilla vapaa lisenssi tutkia, muokata ja edelleen levittää informaatiota niin kaupallisiin kuin ei-kaupallisiin tarkoituksiin. Tämä oikeus on luovuttamaton ja siitä ei voida luopua kuin perustuslain säätämisjärjestyksessä.

Informaatiota on muun muassa tekstit, kirjalliset teokset, tietokannat, kuvat, elokuvat, äänitteet ja musiikki ja ohjelmistot; tarkemmin sanottuna kaikki, mikä on esitettävissä tietokoneen ymmärtämässä formaatissa.

Ehdotan myös, että sama teksti liitetään EUn perustuslakiin, kun sitä lähdetään uusimaan.

Olen pohtinut asiaa aiemminkin, mutta erityisenä innoittajana toimi tieto siitä, että verovaroilla kerätty karttadata laitetaan tekijänoikeuden alaiseksi materiaaliksi.

Yksi vastaus artikkeliin ”Oma ehdotukseni immateriaalioikeuksien perustuslaiksi

  1. Millä tavoin haluat suojata jonkun keksijän tai tekijän oikeuksia omaan tuotokseen? Ymmärrän monella tavalla tekijänoikeuksien taustaa(ja nehän ovat yleisesti hyväksyttyjä joten muutoksiin vaaditaan todella paljon hyvää argumentointia! takana on vanhoja kansainvälisiä sopimuksia, ja uudenmpiakin) ja myös sitä miksi tällainen tuottaminen on erilaista kuin vaikkapa se että rakentajana rakennat jotain valmiin piirrustuksen mukaan ja saat siitä työstä palkkaa yksittäissuorituksena. Esim taiteellinen prosessi on hyvin vaikeasti arvioitavissa(miten, milloin jne) ja tuotos itseasiassa tuo jatkuvaa nautintoa ihmisille vuosituhanniksi parhaimmassa tapauksessa. Kyllä minustakin on liioiteltua suojata tekijää tai oikeuksien haltijaa vuosikymmeniksi mutta kokonaan en siitä suojasta luopuisi kuitenkaan koska lopputulos olisi valtava arviointiongelma siitä että kuka omistaa mitäkin ja mitä siitä kenties sitten pitäisi saada elantoonsa ajatellen. Henkinen työ ei aina tule käskettyä eikä esim keksijä aina voi toimintasuunnitelmaa laatia siitä milloin tajuaa jotain radikaalia. Miten tällaisia ihmisiä palkattaisi? Millä he eläisivät? Mm stipendeillä tällä hetkellä mutta eikös lopputulos ole vähän arvokkaampi kuin mitä se ensimmäinen vastaantulija on valmis tuotoksen valmistumisen jälkeen siitä maksamaan? Eli haluaisin itse modifioida lakia vapaampaan suuntaan varsinkin mitä olemassaolevan tekstin ja musiikin jne kopioimiseen tulee, mutta kyllä minä näen omistusoikeuksia monessa suhteessa ja omistusta haluan suojata ihan yhtä lailla kuin sitä ettei kotiini saa tulla kuka tahansa hakemaan tavaroitani jos heiltä siltä tuntuu. Keksijän ongelma taas on siinä että oikeasti olisi epäreilua jos joku jonkun jutskan keksii ja sattuu puhumaan siitä kaverille ja sitten kaverilla sattuu olemaan paremmat resurssit toteuttaa keksintö ja sillä tavoin sitten vie tämän nenän edestä ja myy omiin nimiinsä. Jotain suojaa ideatkin siis täten minusta vaatii!! Koska ”kunnia” menee minusta jollekulle tietylle, muutenhan voimme täysin unohtaa individualisminkin, jos se on jollekullle tärkeää, minulle on 🙂 No, mielenkiintoista tämä ja toivottavasti ymmärrän suurin piirtein mikä sinua nyppii(olet kirjoittanut tästä paljon mutta en ole kovin tarkkaan seurannut, nyt vaan immateriaalioikeudet tuli ajankohtaisiksi opiskelujeni takia) mutta haluaisin tietää millä tavoin olet ajatellut asiaa toiselta kantilta, eikä kuluttajan silmin? Vai olenko missannut jotain?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *