Omistajaohjausta Valtion Rautateille

19.3.2012 14 By admin

Rautateiden historia on klassinen esimerkki siitä, kuinka valtioiden strateginen, sotilaallinen ja kaupallinen ovat sekoittuneet keskenään ja luoneet yhteiskuntaa eteenpäin vievän amalgaamin. Luonteeltaan rautatiet ovat erinomainen esimerkki siitä, mitä kvartaalikapitalismi parhaimmillaan on. Valitettavasti valtion omistajaohjauksesta vastuussa olleet poliitikot ovat ymmärtäneet täydellisesti väärin sen, mitä kvartaalikapitalismi tällaisella alalla tarkoittaa.

Haluan esittää suuret onnitteluni Valtion Rautateille, jotka aloitivat elinkaarensa seitsemännen kvartaalin toissapäivänä. Toivon, että VR menestyy ja on olemassa juhliakseen 8 kvartaalin juhlapäivää 50 vuoden kuluttua. 

Eräs tuttavani, joka on kasvanut yrittäjäperheessä, tapaa sanoa, että perheyrityksen kvartaali on 25 vuotta. Näin sen kuuluu olla myös toimialalla, jossa suurin osa kustannuksista on investointeja, joiden elinikä on kymmeniä tai satoja vuosia. Valitettavasti suomalaiset poliitikot ovat ymmärtäneet asian täydellisen väärin, mikä voidaan havaita VR:n johdolle tehdystä insentiivijärjestelmästä. Otso Kivekäs kirjoitti aiheesta erinomaisen tekstin Laitoksessa. Kannattaa lukea teksti kokonaisuudessaan. Lainaan tässä Otsoa vain lyhyesti. Laitos on uusi poliittinen verkkolehti, jonka artikkeleista ainakin minä olen pitänyt.

Yhtiön johtoa palkitaan 2010-2012 voitosta (EBIT), joka kerrotaan osittain 2013-2014 sijoitetun pääoman tuotolla (ROCE). Käytännössä johdon siis halutaan maksimoivan voitto lyhyellä tähtäimellä ja minimoivan yhtiön omaisuus. Lippujen hintojen nosto, asemarakennusten myynti, julkisten tukiaisten kiristäminen ja vanhojen junien romuttaminen ovat kaikki johdonmukaisia toimia tästä näkökulmasta.

 Yksi taloustieteen vahvimmista tuloksista on se, että insentiiveillä on vaikutuksia ihmisten toimintaan. Monet tutkimukset myös osoittavat, että insentiivejä on ainakin kahta erillistä lajia: rahallisia ja sosiaalisia. Näiden välisestä dynamiikasta kiinnostuneen lukijan viittaan tutustumaan esim. tähän tutkimukseen.

Taloustieteen puolella on myös teoreettinen tutkimushaara, jota kutsutaan nimellä Principal-Agent teoria. Sen tutkimuskysymyksenä on se, miten omistaja (principal) voi jotenkin saada agentin toimimaan omien toiveidensa mukaisesti ja sitä, miten omistaja voi jotenkin erotella mahdollisten henkilöiden joukosta jyvät akanoista. Yksi tärkeä havainto, minkä tästä tutkimushaarasta voidaan tehdä, on se että jo hyvin yksinkertaisten rahallisten insentiivien luotettava luominen on hyvin haastavaa. Sama havainto on tehty organisaatiotutkimuksessa.

Sivumennen sanottuna, toinen tärkeä oppi organisaatiotutkimuksesta on se, että organisaation johto (tai omistaja) saa sitä, mitä organisaatiossa mitataan. Organisaatio saa johdonmukaisesti sitä, mitä mitataan ja palkitaan. On siis syytä tarkastella hyvin kriittisesti sitä, millaisia insentiivejä valtionyhtiöiden johdolle luodaan. Ensin kuitenkin pitää päättää, mitä rautateiltä nyky-Suomessa halutaan ja tätä varten tulee ymmärtää, mihin rautatiet ovat parhaimmillaan.

Rautatiet ovat erinomaisia siirtämään suuria liikennevirtoja, niin ihmisiä kuin tavaraa, nopeasti ja halvalla paikasta toiseen. Suurin osa kustannuksista on infrastruktuurin pystyttämisestä johtuvia kustannuksia ja varsinainen liikennöinti on hyvin halpaa suhteessa muihin tapoihin liikennöidä – olettaen että matkustaja- ja tavaravirrat ovat riittävän suuria rautateiden kapasiteettiin nähden. Lisäksi rautatiet ovat luotettavin kulkumuoto, joka on olemassa.

”Junaliikenne on periaatteessa luotettavin tunnettu liikennemuoto. Japanissa junat saapuvat keskimäärin 30 sekunnin tarkkuudella ajallaan ja yli 5 minuutin myöhästymisestä saa rahat takaisin. Suomessa kaukojunista saapui 2010 ajallaan 75,8 prosenttia. Alle 5 minuutin myöhästymisiä ei tilastoida ollenkaan.” Sama teksti kuin yllä.

Matkustajaliikenteessä suurin potentiaali on suurten kaupunkien lähiliikenteessä ja toisiksi suurin potentiaali suurten kaupunkien välisessä liikenteessä. Tämän lisäksi potentiaalia löytyy alueilta, joissa radan varressa on tiiviisti rakennettuja asemien ympärille rakentuneita pieniä kaupunkeja ja kyliä.

VR:n tavoitteeksi tuleekin asettaa

  1. Luotettavuuden nostaminen kansainväliseen huippuluokkaan,
  2. Matkustajamäärien voimakas kasvatus ja
  3. Kohtuullinen liikevoitto
Johdon mahdolliset taloudelliset insentiivit tulee asettaa tukemaan näitä tavoitteita. 
Lopuksi vielä sananen avoimesta hallintotavasta. VR:n johdon bonusjärjestelyt osoittavat, ettei valtionyhtiöiden johdon insentiivejä voi pitää asioina, jotka voidaan salata. Valtionyhtiön omistajia ovat kaikki suomalaiset ja meillä on oikeus tietää, minkälaisia asioita poliitikot ajavat valtionyhtiöiden kautta. Siksi kaikkien valtionyhtiöiden johdon insentiivijärjestelyiden tulee olla julkisia.