Östersundom on suuri mahdollisuus
Avoin kirje Östersundomin kaavoittajilleÖstersundomin metron hinnalla (700 miljoonaa euroa) voidaan saattaa enemmän ihmisiä joukkoliikkenteen pariin kuin nyt esitetyssä metro-linjauksessa. Kivekäs – Kauppinen – Särelä -joukkoliikennesuunnitelma on linjaukset jotka palvelevat mahdollisimman suurta väestöä ja liikennemääriä.Joukkoliikennesuunnitelma sisältää raititiotieverkon laajentamisen Östersundomiin, Vantaalle ja Espooseen sekä lisäraiteita Helsinkiin: Jokeri, Tiederaitiotie, Vantaan raitiotie sekä näihin yhteys Östersundomista. Sillä tarjotaan myös huomattava määrä laadukkaita poikittaisyhteyksiä koko seudulla. Esimerkiksi Tikkurila-Aviapolis, Pasila-Kumpula, Haaga-Viikki ja Otaniemi-Pasila. Tämä hillitsee ruuhkautumista poikittaisväylillä tehokkaasti.Östersundom on hyvä esimerkki alueesta, jonka matkoista jo suurin osa suuntautuu muualle kuin keskustaan. Keskustaan matkaa aamun ruuhkatunnissa vain 21% liikkujista, kun muualle Helsinkiin ja Vantaalle on matkalla 50%. Metro ei siis palvele suurinta osaa liikkujista.Tarjoamalla Östersundomista keskustan suuntaan huomattavasti metroa edullisempi ratikkayhteys voidaan säästyneillä rahoilla tarjota kattava ratikkatarjonta muun Helsingin ja Vantaan suuntaan – suuntiin joihin 50% matkustajista suuntaa.Poikittaisliikenne muodostaa jo suuren osan liikenteestä, ja esimerkiksi kehä III:n ruuhkautumisen arvioidaan kasvavan 100 prosenttia 20-30 vuoden sisällä. Joukkoliikennejärjestelmän suurin haaste on tarjota tehokkaita poikittaislinjoja. Bussi-jokeri on hyvä alku, mutta vain alku.
Metro on erinomainen joukkoliikennemuoto. Se on luotettava, nopea, ja ennen kaikkea sen kapasiteetti on todella suuri. Jos metrolla on paljon matkustajia, se ei edes maksa kauheasti matkustajaa kohden. Östersundomissa ei kuitenkaan ole paljon matkustajia. Suunniteltu metro tarjoaa ruuhkatunnissa 8610 matkustajapaikkaa Helsingin suuntaan, kun käyttäjiä on vain 3500 – 4500.
Joka tapauksessa Jokerin, Tiedelinjan ja Vantaan raitiotien suunnittelua on syytä aktiivisesti jatkaa, vaikka Östersundomin raitiotietä ei rakennettaisikaan. Nämä suunitellut hankkeet eivät kilpaile raskaiden raiteiden kanssa, vaan ovat niitä täydentävä poikittaislinjaverkosto.Kaavakartat linjauksineen sekä liikennemäärät, matka-ajat, kustannukset, liikennöintisuunnitelma sekä arviot matkustajamääristä löytyvät selvityksestä ”Seudullinen ratikkalinjasto Östersundomiin – metron hinnalla” osoitteesta:http://www.sirunsivut.fi/d/Ostersundomin_liikennesuunnitelma.pdfLisätietoja:Otso Kivekäs, FM: otso.kivekas@iki.fi, 044-333 6338Sirpa Kauppinen, ympäristötekniikan M.Sc.: siru@iki.fi, 040-540 4691Mikko Särelä, DI: mikko.sarela@gmail.com, 044-299 2116Jakelu: Kaavoittajat, kaupunkien johto, maankäytön suunnittelu, kaupunginhallitukset ja kaupunkisuunnittelun lautakunnat (Helsinki, Espoo, Vantaa ja Sipoo) sekä media.
Östersundom tarjoaa loistavan mahdollisuuden aloittaa pääkaupunkiseudun poikittaisen raideverkoston rakentaminen. Suunnitellun metrolinjan jatkon kustannuksella voitaisiin rakentaa pikaratikkaverkko, joka palvelee merkittävästi suurempaa osaa Östersundomin asukkaista kuin metro.
Östersundomista lähteviä linjoja on kolme: Vantaan ratikka, joka haarautuu lentoasemalle ja Myyrmäkeen, Östersundomiin asti jatkettu Jokeri ja Tiederatikka. Nämä ratikkalinjat tarjoavat suorat yhteydet noin 200 000 asukkaan ja 200 000 työpaikan lähelle – ja lisäksi nopeat yhteydet Helsingin keskustaan vaihdolla metroon Itäkeskuksesta, tai junaan Tikkurilasta. Opiskelijoitakaan ei ole unohdettu, sillä ratikkaverkko tavoittaa Viikin, Kumpulan, Meilahden, Otaniemen yliopistokampukset ja useita ammattikorkeakoulujen kampuksia mm. Kumpulassa, Meilahdessa, Myyrmäessä ja Leppävaarassa.
Suunnitelmasta ja ideasta vastuullisia ovat Siru Kauppinen ja Otso Kivekäs ja minä. Kuvat: Otso Kivekäs.