Puheeni pääkaupunkiseudun Vihreiden kaupunkisuunnittelufoorumissa

8.3.2012 3 By admin

Tänään pidettiin aloitteestani pääkaupunkiseudun Vihreiden kaupunkisuunnittelufoorumi. Sen tavoitteena on koota pääkaupunkiseudun Vihreät yhteen ja edistää yhtenäisen ja toimivan kaupunkipolitiikan ajamista yhteisessä kaupungissamme. Pidin tilaisuudessa seuraavan puheen.

Tervetuloa pääkaupunkiseudun Vihreiden kaupunkisuunnittelufoorumiin. On ilo nähdä, että pääkaupunkiseudun kasvuhaasteet kiinnostavat näin monia.

Me kaikki tiedämme, että pääkaupunkimme kasvuhaasteet ovat valtavia. Seuraavien kolmenkymmenen vuosikymmenen aikana väkiluvun arvioidaan kasvavan noin 400 000 asukkaalla.

Meidän tehtävänämme on löytää yhdessä se tapa kasvaa, jolla pääkaupunkiseutumme on vielä viidenkymmenen ja sadan vuoden päästä upea kaupunki asua. Nyt tehtävät päätökset määrittävät kaupunkiseutumme luonnetta, niin hyvässä kuin pahassakin, ainakin kymmenen sukupolvea eteenpäin.

Erityisen vaikeaksi tämän tehtävän tekee se, että kaupunki on luonteeltaan hyvin moniulotteinen organismi. Kukaan meistä ei yksin ymmärrä kaikkea, mikä liittyy hyvään kaupunkiin. Mainitsen muutamia esimerkkejä: luonto, metsät ja meri; kerrostalot ja pientalot; käveltävät kadut täynnä palveluita, hyvä pyöräilyn infrastruktuuri, joukkoliikenne ja henkilöauto täydentävänä kulkumuotona; arvokkaat kulttuuriympäristöt, jotka luovat merkitystä elämään; sosiaalinen ja taloudellinen ympäristö, jossa kaikilla on mahdollisuus löytää paras itsensä ja jossa ketään ei jätetä heitteille; ja paljon muita. Kaupunki on luonteeltaan monimutkainen ja moniulotteinen, eikä sen hyvyyttä voida mitata millään yksittäisellä mittarilla.

Me kaikki tuomme mukanamme omat ajatuksemme siitä, minkälainen on hyvä tulevaisuus kaupunkiseudullemme. Usein, kun kuuntelemme toisia, me joko hylkäämme kaiken, joka ei sovi omaan ajatusmaailmaamme tai korkeintaan opimme yksittäisiä uusia faktoja. Tänään toivon, että me kaikki keskitymme aidosti kuuntelemaan toisiamme. Ei pelkästään niitä faktoja tai ajatuksia, joita kukin meistä sanoo, vaan erityisesti niitä huolia ja toiveita, joista nämä ajatukset kumpuavat.

Me olemme kaupungin kasvun edessä kuin viisi sokeaa tutkimassa elefanttia. Yksi tuntee käsillään norsun pitkän ja joustavan kärsän, toinen vartalon ja kolmas hännän. Yhdessä nämä voivat ymmärtää norsun olemuksen, mutta vain jos ymmärtävät kuunnella toisiaan.

Meillä on ainutlaatuinen mahdollisuus tehdä jotain erityistä. Yhdessä me voimme luotsata pääkaupunkiseutumme kohti valoisaa tulevaisuutta, mutta vain jos kykenemme aidosti kuuntelemaan toisiamme ja löytämään uusia ratkaisuja ongelmiimme. Albert Einstein sanoi, ettei useimpia ongelmia voida ratkaista samalla tietoisuuden tasolla kuin ne on luotu. Meidän täytyy siis löytää uudenlainen tapa katsoa maailmaa ja omaa kaupunkiamme, joka kumpuaa luovasta kuuntelusta.