Punavuoren Cloud City: Lisää Pilvikaupunkia Helsinkiin

8.12.2014 9 By Mikko Sarela

Punavuoren Merikortteliin ehdotettiin Helsingin design-pääkaupunkivuoden kunniaksi sisäpihalta nousevaa sienipilven muotoista rakennusta. En tiedä muistatko kukaan enää, mutta design-pääkaupunkivuoden ideana oli käynnistää hankkeita, jotka muokkaavat Helsinkiä seuraavat pari vuosikymmentä. Minä pidin ideasta, mutta pelkäsin, että hankkeet jumittuvat byrokratiaan eikä vuodesta jää mitään käteen.

Screen Shot 2014-12-08 at 14.06.33

Cloud-City katutasolta nähtynä

Minä pidän ehdotusta hyvänä.

Cloud City tuo Punavuoreen 8000 kerrosneliömetriä lisää, esimerkiksi satakunta asukasta ja pari sataa työpaikkaa. Tämä yksi rakennus säästää pari hehtaaria metsää muualla Helsingissä. Samalla uudet asukkaat ja työntekijät parantavat Punavuoren, Eiran ja Kampin palvelukysyntää ja siten laajentaa saatavilla olevaa tarjontaa. Projekti on erinomainen esimerkki siitä, kuinka sekoitetaan toimintoja ja tehdään tiivistä, elävää kaupunkia. Samassa korttelissa on runsaasti työpaikkoja alemmissa kerroksissa ja ylhäällä asuntoja.

Kerroksia Cloud Cityssä on 16 eli saman verran kuin Jätkäsaareen tulevassa tornihotellissa lahden toisella puolella.

cloud city

Ehdotus on luonteeltaan uniikki. Se on mahdollista toteuttaa vain paikassa, jossa on olemassaoleva toimistokäytössä oleva kortteli, joka sijaitsee riittävän lähellä keskustaa (eli rakennusmaa on riittävän arvokasta tällaisen projektin toteuttamiseen). Ei kuitenkaan alueella, joka Helsingin korkean rakentamisen periaatteissa on määritelty osaksi Helsingin keskustan arvokasta vyöhykettä.

Se on myös projekti, joka on liikkeellä yksityisellä rahalla. Kaupunki saa projektin myötä joukon työpaikkoja ja asukkaita, jotka tuottavat verotuloja. Sekin on erittäin tarpeellista näinä taloudellisesti vaikeina aikoina.

Kaupunkisuunnitteluvirastossa ollaan sen sijaan eri mieltä. Virasto esittää lautakunnalle, ettei projektille kannata antaa lupaa. Me helsinkiläiset usein valitamme siitä, ettei meillä koskaan tehdä mitään mielenkiintoista ja poikkeavaa. Miksi kaiken rakentamisen pitää noudattaa sitä samaa vanhaa kaavaa.

Ja heti, kun joku ehdottaa jotain uutta, sitä vastustetaan, koska se olisi uutta. Tällä kertaa virasto vastustaa ehdotusta nimenomaan siksi, että se on erilaista.

koska lisärakentaminen poikkeaisi merkittävästi kantakaupungin umpikorttelialueella noudatetuista kiinteistöjen kehittämisperiaatteista

Helsingillä pitää olla rohkeutta kasvaa.