Pysäköintinormin hinta?

Lisää kaupunkia Helsinkiin -ryhmässä on väitelty siitä aiheuttaako pysäköintinormi kustannuksia veronmaksajalle. Oma käsitykseni on se, että normi verottaa helsinkiläisiä veronmaksajia kymmeniä miljoonia joka vuosi. Osmo Soininvaara kuvaa tilannetta keskustelussa näin:

Kysymys koskee sekä kaupunkirakennetta että rahaa. Helsinkiin rakennetaan pakollisia autopaikkoja noin 4000 kpl/vuosi. Kukaan ei ole laskenut tämän investoinnin hintaa. (Sinänsä tyypillistä, normi kun menee muiden maksettavaksi,se ei kiinnosta suunnittelijaa) Siksi minun pitää arvioida se itse. Jos autopaikka maksaa keskimäärin 25 000/kps, autopaikkojen yhteishinnaksi tulee noin satamiljoonaa vuodessa. Kuka tämän maksaa? Sitä eivät maksa asukkaat, vaan sen maksaa maanomistaja (=kaupunki) koska maasta saa huonomman hinnan kun kaava on epätaloudellinen. Sata miljoonaa on veroäyrissä lähes yksi prosenttiyksikkö.

Sata miljoonaa euroa vuodessa on paljon rahaa. Olenko minä oikeassa vai väärässä? Säästääkö veronmaksaja rahaa, jos normia höllennetään? Kuinka paljon? Onneksi tässä asiassa ei tarvitse ottaa minun sanaani tai kenenkään muunkaan poliitikon tai virkamiehen sanaa totuutena, vaan asia voidaan testata.

Ehdotan, että kaupunki valitsee kaksi tonttia hyvältä paikalta – esimerkiksi Kalasataman metroaseman lähistöltä. Tontit valitaan siten, että ne ovat mahdollisimman samanlaisia, jotta tonttien erot eivät tuota suuria eroja niiden arvossa.

Sitten molemmat huutokaupataan siten, että toisessa on käytössä nykyinen pysäköintinormi ja toisessa rakennuttaja saa itse valita kuinka monta autopaikkaa rakentaa. Odotetaan huutokauppaa ja katsotaan kuinka paljon kaupunki menettää tai voittaa rahaa pysäköintinormilla.

T-C3-A4ydennysrakentaminen_kannattavuus

Yksi syy välittää pysäköintinormin vaikutuksista.

 

Annetaan markkinoiden kertoa. Miten olisi, eikö olisi aika saada ihan oikeaa tietoa tähän pysäköintikysymykseen?

2 vastausta artikkeliin ”Pysäköintinormin hinta?

  1. Aika jännä tuo teidän ryhmänne, kun se lienee selvästi poliittinen ja muutoksia hakeva, mutta sitten kaikki tehdään jossain piilossa. Kun kaupungissa vihreät ovat yhä monelle niitä nimbyjä, jotka vastustavat kaikkea tornitaloista lähtien, niin onko tuohon piiloutumiseen ainakaan vihreillä varaa? Tämäkin normi estää niin paljon kaikkea rakentamista, että olisi syytä saada asia ihmisten tietoon, ettei kaiken maailman populistit voi ratsastaa taas kuntavaaleissa puhumalla kakkaa muista.

    Jos normin takia hyville paikoille jää rakentamatta asuntoja joille selvästi riittäisi kysyntää – onhan nytkin moni talo jo myyty satama-alueilla, vaikka osaa on tuskin aloitettu rakentamaan, niin tulee siinä sitten turpiin myös alueen yrittäjille. Ihan yksinkertaisesti mitä enemmän lompakkoja alueella, niin sitä parempi mahdollisuus työllistää – jotkut ovat itkeneet niiden työpaikkojenkin perään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *