Pysäytetään Lex Alko

Sosiaali- ja terveysministeriö kaavailee uutta lakia, jossa keskioluen myynti ruokakaupoissa kielletään. Sen jälkeen kaupasta saisi vain laimennettua kakkosolutta. Perusteena on käytetty alkoholihaittojen pienentämistä. Tämä saatavuuden vaikeuttaminen on perusteluna itsessään jo ongelmallinen, mutta mielenkiintoiseksi asian tekee eilinen uutinen.

Helsingin sanomat kertoo, että keskioluen siirtäminen alkoon toisi maahan arviolta sata uutta Alkoa. Siis sen sijaan, että muutos vaikeuttaisi alkoholin saatavuutta, se helpottaisi merkittävästi väkevien alkoholijuomien saatavuutta.

Tämä on täyttä hulluutta. Laajennamme monopoliyrityksen toiminta-aluetta alkoholihaittojen vähentämisen varjolla ja samalla tapetaan suomalainen pienpanimoteollisuus. Kaikki, jotka ovat asiaa seuranneet, tietävät että Alko suhtautuu järkyttävän nihkeästi pienpanimoiden tuotteiden myymiseen. Alkoholinkulutuksen kannalta ainoa muutos on se, että keskioluen kulutus siirtyy vahvempiin oluisiin ja viinoihin.

Viiniä ja viinaa saa jo nyt ruokakaupasta. Alkon pitkäaikaisena strategiana on ollut sijoittaa omat myymälänsä aina S- ja K-ketjun suurten kauppojen luo. Tämä on merkittävä osasyy kaupan keskittymiseen, millä on seurannaisvaikutuksia koko talouteen.

Lex Alko on pysäytettävä. Vapautetaan sen sijaan viinien ja väkevien oluiden myynti ruokakauppoihin ja otetaan aimo askel kohti eurooppalaista alkoholikulttuuria.

16 vastausta artikkeliin ”Pysäytetään Lex Alko

 1. Onhan tuo aivan absurdia, että Alkon verkostoa vielä lisättäisiin kun pitäisi tehdä päätös monopolista luopumisesta. Kokoomus joka on halunnut kaiken yksityistää, viimeisenä lottoarvonnan siirto Yleltä maikkarille ei ole Alkoa halunnut lopettaa. Antaako Alko niin hyvät jouluviinit ja konjakit lahjaksi ?

 2. Viinin ja oluen myynti pitäisi sallia pienille kivijalkaruokakaupoille. Se antaisi niille vähän kilpailuetua kun varsinkin riippumattomat pienet (luomu)ruokakaupat on henkitoreissaan (Anton & Anton, Eat & Joy maatilatori, Aitokauppa lopetti jne.) Saatais pienille tilaviineille ja pienpanimoiden oluille jälleenmyyjiä jne.
  Nyt isoilla ruokakaupoilla on merkittävä kilpailuetu kun niistä voi käytännössä ostaa alkoholia kun Alkot on rakennettu seinän taakse saman katon alle kuten Mikko yllä oivaltavasti toi esiin.

 3. Pysäytetään, pysäytetään, mutta miten? Minne pitää allekirjoittaa, koska heilutetaan bannereita? Vai voidaanko tehdä jotain muuta?

 4. Koko Suomen päihdelainsäädäntö huumepykäliä myöten pitäisi heittää roskakoriin totaalisesti ja kirjoittaa uudestaan. Kannabis, joka on vaarallisuudessaan hivenen pahempaa kuin kahvi (sikäli kun niitä voi edes verrata), luokitellaan samanlaiseksi aineeksi kuin heroiini?! Eihän tuossa ole järjen hiventä! Kenen ihmeen etua noin paha virhearviointi edes palvelee ja miksi tälle(kään) asialle ei tehdä yhtään mitään?!

 5. Suomi on tylsä ja iloton maa, täällä on kaikki kiellettyä. Kansanedustajat tekee p-lakeja joita viranomaiset lukee ja tulkitsee kuin piru raamattua, siitä ei hyvää seuraa eikä ole seurannutkaan.

 6. Tärkeintä alkoholikulttuurin parantamisessa olisi ”annosteltavuus”. Eli kaupan tölkit eivät olisi 0,33l tai 0,5l vaan esim. 0,25l.
  Samaten tuoppi baarissa ei olisi 0.5l tai 0,8l mitä ne pahimmillaan ovat vaan se olisi esim. 0,2l.

  Silloin ei pilattaisi itse juomaa, mutta annosmäärän kontrolli olisi helpompi. Katsotaan vaikka Keski-Eurooppaa, niin 2dl olutlasi on se yleisin juttu. Ja se vain toimii… ja tärkeää, että itse juomaan ei kosketa.

  kaikkihan sen tietää kotonakin juodessa, että kun tölkin avaa, se juodaan. 3l viinipurkit on esimerkki tästä ja kotiäidit lipittää sen hetkessä tyhjäksi. Se mietintä tulee aina vasta siinä vaiheessa, että avaanko seuraavan.

  Tämä olisi mielestäni erinomainen kokeilu.

 7. Kyllä oli taas niin järkyttävää paskaa tämäkin mielipide, että en yhtään ihmettele tämän maan jamaa, kun tällaiset urpot heittelevät suustaan tämänkaltaisia mutuja. ”Kohti eurooppalaista”. Oikeesti? Kannattaa käydä vaikka katsomassa paikanpäällä niitä Euroopan ongelmia. Tämä touhu on vähän kuin kristinusko. Jos paskassa on pari karkkia, niin noukitko sinä ne karkit sieltä? Ilmeisesti noukit, koska ”kohti eurooppalaista” alkoholikulttuuria, tarkoitat siis sitä, että otetaan Euroopan tietyistä maista tietyt alkoholilakiinb liittyvät elementit, mutta ne kaikki huonot jätetään tietenkin sinne Eurooppaan. Myös tuo tupakkalaki, joka vaikka Espanjassa on, niin voitaisiin ottaa tänne. Siellä kun sitä röökiä ei saa kuin tupakkakaupoista. Jos nyt aletaan ajamaan asiaa, että ”eurooppalainen tupakkakulttuuri tänne”, niin kuinka moni hyppii riemusta, kun ne röökit siirretään sinne omaan kauppaansa? Minusta tässä alkoholiasiassa voisi käyttää järkeä sen verran, että esim. kaupat, jotka ovat yli 15km säteellä Alkosta, niin saisivat jatkossakin myydä olutta. Alkoihin selkeä linjaus, että pienpanimoiden tuotteita myytäisiin enemmän. Viinien ja viinan hintoihin ikärajaksi 23 vuotta. Eikä tuo heitto ”sitten siirrytään kaljan juonnista viinan juontiin” perustu mihinkään. Se on pelkkää huulten liikuttelua.

 8. Siinähän säätävät lakeja. Sitten vaihdan päihteeni kannabikseen.

  Virkamiehet eivät pääse kiusaamaan kun heillä ei ole siihen mitään kontrollia. Eri makuja löytyy kuten viineistä, eikä rasita lompakkoa jos kasvattaa itse. Eikä synny alkoholihaittoja!

  • Näin ovat monet alle 18-vuotiaat jo tehneet. Perjantaikaljojen ostaminen on tehty niin hankalaksi, että on helpompaa ostaa gramma-pari kannabista. Kukaan ei kysy papereita eikä tarvitse etsiä kadulla hakijoita. Tutkijat hurraavat, kun nuorten alkoholinkäyttö vähenee. Mutta mikä on totuus?

 9. Aika optimistista tässä maailman peräreiässä kuvitella olojen koskaan vapautuvan tai kansan tahdon toteutuvan?

 10. Mahtaakohan EU sallia alkoholimonopolin laajentamista? Nykytilan säilyttämisen varmaan sallisi, mutta laajentamisen ei luulisi onnistuvan pelkästään kansallisella päätöksellä.

 11. Käsittämätöntä typeryyttä. Suurin ongelma ei ole saatavuus, tölkkikoko tai oluen alkoholiprosentti vaan yleisimpien (lue: halvimpien) myyntipakkausten käsittämättömän suuri koko, 24 tölkkiä.

 12. Päivitysilmoitus: Mediaseurantaa olutkulttuurin ja juomakulttuurin tiimoilta | Olutliitto ry

 13. ”Vapautetaan sen sijaan viinien ja väkevien oluiden myynti ruokakauppoihin”
  Ihan kiva ajatus, mutta missä ne viinat sitten myydään? Äläkä väitä, että Alkossa. Pelkällä viinanmyynnillä Alkoja ei saa kannattavaksi, eikä valtio voi oikein subventoida verovaroin viinanmyyntiä. Pistäisi uskaltaa olla olla älyllisesti rehellinen. Jos olet valmis siirtämään koskenkorvan ruokakauppaan niin sano se.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *