Pysäytetään Lex Alko

13.10.2013 16 By Mikko Sarela

Sosiaali- ja terveysministeriö kaavailee uutta lakia, jossa keskioluen myynti ruokakaupoissa kielletään. Sen jälkeen kaupasta saisi vain laimennettua kakkosolutta. Perusteena on käytetty alkoholihaittojen pienentämistä. Tämä saatavuuden vaikeuttaminen on perusteluna itsessään jo ongelmallinen, mutta mielenkiintoiseksi asian tekee eilinen uutinen.

Helsingin sanomat kertoo, että keskioluen siirtäminen alkoon toisi maahan arviolta sata uutta Alkoa. Siis sen sijaan, että muutos vaikeuttaisi alkoholin saatavuutta, se helpottaisi merkittävästi väkevien alkoholijuomien saatavuutta.

Tämä on täyttä hulluutta. Laajennamme monopoliyrityksen toiminta-aluetta alkoholihaittojen vähentämisen varjolla ja samalla tapetaan suomalainen pienpanimoteollisuus. Kaikki, jotka ovat asiaa seuranneet, tietävät että Alko suhtautuu järkyttävän nihkeästi pienpanimoiden tuotteiden myymiseen. Alkoholinkulutuksen kannalta ainoa muutos on se, että keskioluen kulutus siirtyy vahvempiin oluisiin ja viinoihin.

Viiniä ja viinaa saa jo nyt ruokakaupasta. Alkon pitkäaikaisena strategiana on ollut sijoittaa omat myymälänsä aina S- ja K-ketjun suurten kauppojen luo. Tämä on merkittävä osasyy kaupan keskittymiseen, millä on seurannaisvaikutuksia koko talouteen.

Lex Alko on pysäytettävä. Vapautetaan sen sijaan viinien ja väkevien oluiden myynti ruokakauppoihin ja otetaan aimo askel kohti eurooppalaista alkoholikulttuuria.