Sananvapausloukkauksia Suomessa

Hesari kertoo, että Tampereella on mies syytteessä Jumalanpilkasta. On käsittämätöntä, että Suomessa syytetään ihmisiä jostain niin älyttömästä kuin . Jos joku saa nautintoa Jumalan pilkkaamisesta, niin antakaa hyvät ihmiset Jumalan itse hoitaa asia, jos hän on a) olemassa ja b) häntä kiinnostaa. Asia ei kuulu minulle, sinulle, eikä valtiovallalle.

ps. Vihaan eduskunnan web-sivuja. Blogiin ei voi laittaa järkeviä pysyviä linkkejä eduskunnan päätöksiin, tai äänestystuloksiin, sillä linkit ovat voimassa vain noin kaksi viikkoa. Lisäksi sivut ovat ehkä yhdet hirveimmistä navigoitavista, joihin olen törmännyt. Eikö valtiovalta voisi yrittää tehdä edes yhden asian oikein ja kunnolla?

Päivitys: Syyte on uskonrauhan rikkomisesta, ei Jumalanpilkasta. Kiitos Paulalle virheen huomauttamisesta.

4 vastausta artikkeliin ”Sananvapausloukkauksia Suomessa

 1. Kyseessä oli jotain muutakin kuin pelkästään toisten uskon pilkkaamista – keskustelupalstan toiminnan estäminen tukkimalla se pilkka- ja sotkuviesteillä. Siitä voisi rangaista jo sellaisenaan. Uskontoteeman pitäisi olla tässä toissijainen.

  Häiriintynythän tuo kaveri näkyy olevan, ehkä enemmänkin psykiatrin kuin tuomarin tarpeessa (kukaan henkisesti terve ei käytä tuollaiseen aikaa).

  Minusta uskonrauhapykälän pitäisi olla kirjoitettu siten, että on sallittua huutaa asioitaan kadulla, mutta toisten uskonnolliseen pyhättöön tunkeutuminen huutelemaan olisi uskonrauhan rikkomista. En tiedä sitten, mitä tarkalleen ottaen nykylaki sanoo.

  Yleensä kontrolloimattomat keskustelupalstat tuntuvat toimivan siten, että *.*.ateismi kerää paikalle kiihkouskovaiset raivoamaan ja vastaavasti *.*.usko taas ateistit. Kommarit tunkevat porvarien ja porvarit sosialistien sivuille. Tuloksena on lähinnä herjaussotia.

  – Froggie

  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

  HELSINGIN SANOMAT KESKIVIIKKONA 9.11.2005

  Uskonrauhan rikkomisesta sakot tamperelaismiehelle

  Tampereen käräjäoikeus on tuominnut 31-vuotiaan tamperelaismiehen sakkoihin uskonrauhan rikkomisesta ja tietoliikenteen häirinnästä. Oikeuden mukaan mies oli lähettänyt internetin keskustelupalstalle jumalaa pilkkaavia viestejä.

  Mies oli kirjoitellut eri nimimerkeillä viestejä Suomi24-sivuston reaaliaikaiseen uskontoaiheiseen keskusteluryhmään marraskuun 2003 ja toukokuun 2004 välillä. Viestejä oli lähetetty niin paljon, että palsta oli tukkeutunut.

  Osa viesteistä oli pelkkiä merkkijonoja, mutta osassa kirjoitettiin suorasukaisen seksuaalissävytteisesti muun muassa Jumalasta, Jeesuksesta ja Pyhästä hengestä.

  Kun syyte oli luettu, mies myönsi lähettäneensä viestejä mutta sanoi, ettei tarkoitus ollut tuottaa haittaa.

  Käräjäoikeus määräsi tuomitun maksamaan 50 päiväsakkoa eli yhteensä 300 euroa. Lisäksi miehen on korvattava keskustelupalstaa ylläpitävälle Oy Eniro Finland Ab:lle 1 300 euroa aiheuttamistaan vahingoista.

  Syytteen miestä vastaan nosti apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske.

  Tampereen käräjäoikeus antoi asiassa kansliatuomion keskiviikkona.

  STT–HS

 2. Toki mies häiritsi keskustelupalstan toimintaa ja oli muutenkin idiootti (ja kuten sanot luultavasti enemmän psykiatrin kuin tuomarin tarpeessa). Ja lienee ihan oikein, että hän sai tuomion tietoliikenteen häirinnästä. Sen sijaan uskonrauhan rikkomisesta ei pitäisi tuomiota syntyä sillä, että lähettelee viestejä verkossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *