Täydennysrakentaminen: kehä II – Turunväylän solmu

Kehä II:n ja Turunväylän risteys on yksi Espoon vilkkaimmin liikennöityjä liikenteen solmukohtia. Risteyksen läpi ajaa päivittäin runsaat 60000 autoa Turunväylällä ja noin 60000 autoa kehä II:lla. Lisäksi noin 20000 autoa ajaa viereisen Nihtisillan läpi. Risteys on pahoin ruuhkautunut.

Ratkaisuksi ehdotan nykyisen siltoihin pohjautuvan risteyksen sijaan niin sanottua turboympyrää. Ideaa esiteltiin tammikuussa Helsingin Sanomien jutussa. Risteysaluetta lähestyttäessä Turunväylä sukeltaisi maan alle ja kehä II pysyy maan pinnan tasossa. Näiden väliin, myös maan alle, rakennetaan liikenneympyrä. Vain Turunväylältä kehälle ja kehältä Turunväylälle vaihtavat kulkevat liikenneympyrän kautta.


View Espoon täydennysrakentaminen in a larger map

Mitä tällä sitten saavutetaan?

Kyseinen risteys vie nykyisellään maapinta-alaa vajaan neliökilometrin. Tämä vapautuva tila voidaan käyttää toimitilarakentamisen tarpeisiin ja synnyttää Nihtisillan olemassaolevasta työpaikka-alueesta merkittävä klusteri ja jatko Leppävaaran työpaikka-alueelle. Tehokkaasti rakentaen alueelle mahtuisi ainakin 10000-15000 työpaikkaa, hyvien liikenneyhteyksien varrella, niin henkilöautolla kuin julkisillakin tuleville työntekijöille. Alueen rakentaminen lisää myös viereisen Suurpellon houkuttelevuutta asuinalueena.

Turunväylää pitkin kulkee paljon sekä lähi- että kaukoliikenteen busseja. Lisäksi HSL:n suunnittelema Jokeri 2 kulkee Leppävaarasta Matinkylään reittiä kehä I – Turunväylä – kehä II – Suurpelto – Olari – Matinkylä ja palvelee erinomaisesti Nihtisillan seudulle syntyvää työpaikka-aluetta tiheällä vuorovälillä.

2 vastausta artikkeliin ”Täydennysrakentaminen: kehä II – Turunväylän solmu

  1. Tää on musta kannatettava ajatus! Ainut vaan, että tuolle liikerakentamiselle ei taida tällä hetkellä olla oikein kysyntää. 🙁 Mutta maapinta-alaa tuosta vapautuisi. Voiskohan sitä jotenkin saada hyödynnettyä myös asumiselle… nykyajan talojen tekniikka saattaisi mahdollistaa moisen ainakin osin.

  2. Joo, toi asumiskäytön hyödyntäminen olisi iso kysymys. Ei tuota kannata erikseen lähteä toteuttamaan, mutta jos jostain syystä tuo risteys laitetaan kokonaan uusiksi, niin sitten kannattaa ehkä miettiä tuollaista turboympyrää – ja selvittää asuntorakentamisen mahdollisuudet. (Esimerkiksi sillä Matinkylä – Suurpelto – Kera -joukkoliikennekäytävän varrella).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *