Vaaliohjelma: HITAS-tontit ryhmärakennuttamiseen

9.10.2012 1 By Mikko Sarela

Ryhmärakennuttamiseen tarvitaan lisää tontteja. Kaupunki hyötyy ryhmärakennuttamisesta siten, että toisensa tuntevat asukkaat pitävät toisistaan huolta. Itse rakennetun kodin tasoon halutaan myös panostaa omien rahavarojen puitteissa niin ulkonäköön kuin toimivuuteenkin. Näin saadaan paremmin toimivia asuntoja ja kivempia katunäkymiä.

Toiseen maailmansotaan asti tämä oli yleinen tapa rakentaa kerrostaloja. Moni työläisporukka rakensi oman talon kimpassa.

Paras tapa muuttaa rakennusmarkkinoita on se, että HITAS-tonttien luovutusmenettelyä muutetaan. Luovutetaan tontti niille ihmisille, jotka haluavat muuttaa tontille asumaan. Nämä voivat sitten joko rakennuttaa talon itse, ostaa rakennuttamispalvelun ATT:ltä tai yksityisiltä markkinoilta.

Kuten nykyäänkin, HITAS-taloon pääsevät voidaan valita esimerkiksi arpomalla. Sellaisen lisän haluaisin käytäntöön, että tulevaisuudessa pitäisi olla mahdollista tehdä arvontaan myös kimppahakemus – siis esimerkiksi 10 asuntokunnan porukka joka kokonaisuudessaan saa tai on saamatta asuntoja. Näin samaan HITAS-taloon voi yrittää päästä jo valmiiksi tuttu porukka. Tuon aikaansaaminen vaatii vähän säätämistä, jotta siitä saadaan kaikille osapuolille reilu, mutta se on kyllä tehtävissä.