Vaaliohjelma: pelastetaan lähipalvelut

Helsinkiläiset: me voimme pitää hyvät lähipalvelut ja harjoittaa vastuullista budjettipolitiikkaa ilman että veroja tarvitsee korottaa.

Jotta voisi pelastaa palvelut, pitää ymmärtää miksi lähipalvelut ovat uhattuina. Kyse ei ole oikeistolaisten palveluvihasta eikä siitä, että olisimme liian köyhiä niiden ylläpitämiseen.

Muuttotappioalueella ei ole kivaa asua

Muuttotappioalueet sinisellä. Muuttotappioalueella on ikävää asua. Väki ja palvelut vähenevät.

Tärkein syy lähipalveluiden kallistumiseen on asukasmäärien väheneminen lähiöissä. Kun aikoinaan rakennetusta lähiöstä lapset muuttavat pesästä, jää samaan asuntoon asumaan viisikymppinen tai eläkeläinen pariskunta. Isommalle asukasmäärälle rakennetut palvelut ovat yhtäkkiä kaupungille kalliita ylläpitää.

 Asukkaat voivat sitten raivoisalla puolustustaistelulla pelastaa omat palvelunsa – joka vuosi uudestaan. Ja uudestaan. Kunnes asukkaat kerran häviävät taistelun ja sota on ohi.

Pelastetaan lähipalvelut

Vaihtoehtoisesti voidaan halkaista gordioninsolmu.  Rakennetaan vähenevän väestön alueelle riittävästi uusia asuntoja, etteivät lähipalvelut enää ole uhattuina. Saadaan  asuntoja, joiden infrastruktuuri on jo valmiiksi rakennettu (eikä siis kasvata kaupungin velkataakkaa) ja asukkaat saavat pitää koulut, päiväkodit ja muut kunnalliset palvelutkin. Kauppiaatkin päättävät jatkaa toimintaansa, kun alueen talous piristyy.

Parhaiten tämä tehdään yhteistyössä asukkaiden kanssa – kyllä pitkään alueella asuneet tietävät mikä puska on täysin hyödytön tai jopa haitallinen alueen kannalta ja mitkä metsäiset rinteet taas tärkeitä ajanviettopaikkoja.

 

3 vastausta artikkeliin ”Vaaliohjelma: pelastetaan lähipalvelut

  1. Jos haluaa viedä viestiä lähiössä asuville, niin sinne pitää sitten uskaltaa mennä itse avoimin mielin kyselemään ongelmista ja kertoa sitten omat vastauksensa niihin. Olisi parempi, että tuo puolustustaistelu vaihtuisi toiveisiin paremmasta. Nyt pettymys purkautuu vähemmän rakentavasti.

  2. Millähän ne asukkaat saisi ymmärtämään tämän?

    Meillä Munkinseudulla on sillä lailla onnellinen tilanne, että alueen asukasyhdistyksen hallitukseen on valikoitunut poikkeuksellisen järkevää väkeä. Niinpä täydennysrakentaminen nähdään juuri noin: pidetään palvelut ja koulut elinvoimaisina, kun saadaan alueelle uusia asukkaita. Tietysti tärkeät viheralueet pitää säilyttää ja alueen omaleimaisuuden säilymisesta huolehtia, mutta silti tilaa laadukkaalle täydennysrakentamiselle on löydettävissä, kun niin halutaan.

  3. ” kyllä pitkään alueella asuneet tietävät mikä puska on täysin hyödytön tai jopa haitallinen alueen kannalta ja mitkä metsäiset rinteet taas tärkeitä ajanviettopaikkoja”

    Suunnittelualueella asukkaat ehdottavat täydennysrakentamiskohteeksi vaikeakulkuista ja epämiellyttävää pusikkoa, joka kuitenkin luontoasiantuntijoiden mukaan on tärkeä osa laajempaa metsäkokonaisuutta ja merkittävä elinympäristö lukuisille lajeille. Miten toimit?

    T: nimim. nekroilija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *