Vuoden 2013 luetuimmat

Tässä katsaus blogin vuoteen 2013. Kirjoitustahtini tänä vuonna rauhoittui huomattavasti vuodesta 2012. Kun toissavuonna julkaisin 125 blogitekstiä, vuonna 2013 tekstejä kertyi 38 eli noin 3 kuukaudessa.

Lukijamäärät ovat vaihdelleet tekstikohtaisesti noin viidestä sadasta noin viiteen tuhanteen. Kuukausittain blogissa on vieraillut keskimäärin muutama tuhatta lukijaa, eniten lukijoita oli lokakuussa eli noin 6800. Vuoden 2013 luetuimmat blogitekstit ovat:

10. Miksi kantakaupungin pysäköinti maksaa selittää graafisesti sen, miksi pysäköinti kantakaupungissa maksaa enemmän kuin muualla.

Autotiheys Helsingin seudulla.

9. Johtamisoppia ratikkalinjojen nopeuttamiseen. Tekstissä käsittelin organisaatiojohtamiseen liittyviä ongelmia raitioliikenteen nopeuttamiseksi. Nykytilanteessa raitioliikenteen parantamisen vastuu on jaettu kaupunkisuunnitteluviraston, rakennusviraston, HKL:n ja HSL:n välille. Ei siis ihme, että on vaikeaa saada muutoksia aikaan.

8. Suuri raitiolinjastouudistus: Munkkiniemi – Paavalinkirkko. Ehdotin tekstissä uutta raitiolinjaa hoitamaan jokeri 0:n läntisen osan.

7. Kaupunkisuunnittelulautakunta 3.12.2013. Lautakunnassa hyväksyttiin yleiskaavavisio, jossa Helsingin tuleva kaavoitus ja rakentaminen pohjaa ensisijaisesti kantakaupungin kasvattamiseen muuttamalla moottoriteitä kaduiksi ja esikaupunkialueen tiivistämiseen.

6. Autoilun verot ja kustannukset Helsingissä on vuonna 2012 julkaisemani teksti siitä, mitä kustannuksia autoilija maksaa ja aiheuttaa tiiviillä kaupunkialueella. Aihe näyttää tuottavan jatkuvaa kiinnostusta. Kriitikoille olen luvannut, että julkaisen mielelläni vaihtoehtoisen laskelman, jos joku oikeasti sellaisen tekee. Toistaiseksi ottajia ei ole löytänyt.

5. Äänestäminen on vallankäyttöä oli kritiikki feeniksin tavoin tuhkasta nousseeseen ehdotukseen nettiäänestämisestä. Vallankäytön järjestelmiä tulee arvioida myös niiden sisältämien turvallisuusominaisuuksien näkökulmasta ja tässä asiassa nettiäänestys häviää mennen tullen paperiselle. Vai kykeneekö joku oikeasti viime vuotisten Snowden-paljastusten jäljiltä kuvittelemaan, että esim. NSA ja FSB ei haluaisi vaikutusmahdollisuuksia myös näihin järjestelmiin?

4. Veturitie ja kslk 16.4.2013. Pasilaan suunnitellaan massiivista kaksitasoista kaupunkimotaria, jonka kaksi perättäistä liikenneympyrää ovat haavoittuvia tilanteelle, jossa niiden ali kulkeva tunneli ruuhkautuu. (Ja sen ruuhkautuminen on todennäköistä Nordenskiöldinkadun risteyksen takia). Veturitien eteneminen valmistelussa oli vuoden 2013 isoin tappio kaupunkisuunnittelussa. Hintaa tulee pitkälle toista sataa miljoonaa ja katuympäristöstä tuolla menetelmällä ihmisvastaista autokaupunkia. Tämänkin juuret ovat vuoden 2002 yleiskaavassa, jossa on määritelty pääkatuyhteys Teollisuuskadulta Pasilanväylälle Veturitien kautta.

3. Mitä tehdä Kivinokalle? -tekstissä ehdotin, että Kivinokan alueella asutus tulisi keskittää mahdollisimman lähelle metroasemaa ja Itäväylän vartta ja säästää niemi tiiviisti rakennetun Herttoniemen virkistysalueena.

2. Lisää kaupunkia ja sujuvampaa liikennettä -tekstissä esittelin Helsingin uuden 10-vuotisen investointiohjelman tuomia hyötyjä kaupunkilaisille. Kruunuvuorenselän sillalle varattiin rahat, jokeri 2 tuo kauan kaivatun poikittaisliikenteen laatukäytävän ja joukkoliikenteen

1. Pysäytetään Lex Alko. Alkoholi kiinnostaa selvästi enemmän kuin kaupunkisuunnittelu, vaikka näilläkin on paljon yhteistä. Onhan pubi-, baari- ja ravintolakulttuuri merkittävä (joskaan ei ainoa) osa kaupunkikulttuuria.