YLE ja uutistuotannon tulevaisuus

5.9.2010 0 By admin

Televisio erillisenä mediana Internetistä toki kokee par’aikaa kuolemaa. Yli kolmekymppiset katsovat televisiota, nuoremmissa tv:n katsominen vähentyy jatkuvasti. YLE on onneksi tämän ymmärtänyt ja tarjoaa erinomaisesti materiaalia Internetin yli.

Media-alalla on käynnissä vallankumous, jonka merkitys tullee olemaan vähintään yhtä suuri kuin kirjapainolla aikoinaan. Olennainen kysymys ei ole, miten säilyttää vanha organisaatio- ja bisnesrakenne, vaan miten varmistaa, että tulevassa ympäristössä tuotetaan esimerkiksi suomalaisia hyödyttävää informaatiota. 

Video (eli televisiolähetys) on formaattina surkea välittämään informaatiota. Uutistuotanto keskittyy nykyään pääasiassa lyhyisiin viesteihin, jossa asia kuin asia pitää ilmaista 30 sekunnissa. Tämä kannustaa radikaalisti yksinkertaistettuun poliittiseen keskusteluun, joka pohjautuu mielikuviin, sillä mitään monimutkaista ongelmaa ei ole mahdollista selittää, saati sitten ratkaista, 30 sekunnissa.

Internet tarjoaa mahdollisuuden sille, että työ organisoitaisiin mielekkäämmin ja siten, että tuotettu materiaali olisi helposti jatkohyödynnettävissä.

Yksi vaihtoehto nykymuotoiselle YLElle olisi suunnata voimavaroja siihen, että YLEn ammattilaiset auttaisivat luomaan, täydentämään ja korjaamaan suomenkielistä Wikipediaa tai Wikinewsiä. Näin tieto uusista poliittisista asioista saatettaisiin nopeasti saataville ja siihen voisi viitata helposti myöhemminkin. Lisäksi muiden aiheesta kiinnostuneiden olisi mahdollista lisätä tietoa ja tausta-analyysiä ajan kanssa.

YLE voisi myös käyttää Wikipediaan ja Wikinewsiin tuotettua materiaalia tv-lähetysten tuottamiseen tai paperilla lähetettävään uutis- tai ajankohtaislehteen, kunhan lisenssikysymyksistä huolehdittaisiin.

En nyt ole suoraan esittämässä tuota mallina, koska en ole sitä kunnolla analysoinut. Kirjoitin sen osoittamaan kuinka radikaalisti uutistuotanto ja poliittinen keskustelu voisi muuttua, jos Internetin tuomat mahdollisuudet otetaan tosissaan. Ei yritetä pelastaa vanhaa tuotantomallia, joka on jo itsessään rikki, vaan asiat uudella tavalla nykytekniikan mahdollisuuksia hyödyntäen.

1400-1500-luvullakaan ei pitkälle pötkitty sillä, että pönkitettiin vanhoja kirjojen käsinkopioimiseen keskittyneitä ammattikuntia.