Yleiskaava ja väestökasvuennusteet

12.11.2012 5 By Mikko Sarela

Kaupunkisuunnittelulautakunnan lista löytyy täältä. Ode menossa. Tässä omat kommenttini yleiskaavan väestöennusteisiin. Teen vielä toisen tekstin lautakunnan muista lista-asioista.

Yleiskaavamateriaaliin en ole vielä ehtinyt täysin tutustua. Poimintana nyt väestönkasvuennuste. Oden blogilla käydään kovaa keskustelua siitä, onko vuoteen 2050 mennessä 600 000 asukkaan kasvu Uudellamaalla realistinen vai ylimitoitettu.

Vuonna 1994 tehtiin väestöennuste Helsingin seudun ja Helsingin kasvusta tulevaisuuteen. Allaolevissa kuvissa punainen viiva näyttää toteutuneen kasvun ja värilliset viivat näyttävät erilaiset ennusteet.

Helsingin väestöennuste 1994

Kaikki ennustevaihtoehdot ovat olleet alakanttiin verrattuna toteutuneeseen kasvuun. Muistelen, että samanlaisia aliarvioivia ennusteita olisi tehty jo tuota aiemminkin. Tähän on monia syitä, joista yksi lienee poliittinen. Ei ole korrektia sanoa ääneen sitä, että Helsingin seudun (ja Uudenmaan) väestö kasvaa ehkä vieläkin nopeammin. Tuo 600 000 vuoteen 2050 herättää sekin jo tiukkaa vastarintaa, vaikka kyse on vain noin 15000 asukkaan vuosivauhdista. Ja osa varmaan toivoo, että ennustamalla alempaa kasvua, voidaan hidastaa rakentamista ja näin väestönkasvua Helsingissä. (Vinkkinä tätä toivoville – ei ole tähän mennessä toiminut, vaan kehyskuntien väestö on kasvanut nopeammin silloin, kun Helsinki ei ole kasvanut.)

Pitäisi siis olla myös nopeamman kasvun skenaarioita. Sellaiseen saatettaisiin päätyä esimerkiksi silloin, jos talouskriisin tai ilmaston lämpenemisen vuoksi eteläinen Eurooppa ei olisi yhtä otollinen asuinpaikka kuin nykyään.

Mistä asukkaat sitten tulevat?

Väestönkasvun komponentit

Jos viimeinen kymmenen vuotta antaa mitään osviittaa, niin kasvusta lähes puolet tulee luonnollisesta muutoksesta – siis siitä että Uudenmaan nuori väestö synnyttää enemmän lapsia kuin vanhuksia täällä kuolee. Muuttajista valtaosa on viimeisten kymmenen vuoden aikana ollut ulkomailta – ylivoimainen enemmistö Euroopasta.

Yleiskaavan tavoitteena tulee olla se, että Helsinki kykenee kaavoittamisella lisäämään asuntojen tarjontaa niin paljon, että asumisen hinta alkaa Helsingissä normalisoitua lähemmäs muun Suomen tasoa.

Tuo 600 000 asukasta on muuten yhden Helsingin verran asuntoja. Ei ole ihan sama, mihin nuo asukkaat päätyvät.