Hernesaari – ehdotus

15.2.2012 3 By admin

Hernesaaren rakentaminen pääsee alkamaan nykyisen vuokrasopimuksen umpeuduttua vasta 2018. Aikaa on siis tehdä asiat hyvin. Ehdotan siis, että Hernesaaresta tehdään vaihtoehtoinen suunnitelma ja tämän jälkeen poliittiset päättäjät päättävät näiden kahden suunnitelman väliltä.

Itse toivon, että tämä vaihtoehtoinen suunnitelma olisi tiivis omaleimainen kaupunginosa, jossa ollaan valmiita kokeilemaan asioita.

  • Minimoidaan risteilijäsataman bussiliikenteen haitat. Siirretään risteilijäsataman bussiliikenne kulkemaan satamaa pitkin saaren pohjoisreunaan asti pois Hernesaaren pääkadulta. 
  • Ei helikopterikenttää Hernesaareen
  • Tavoitteeksi se, että Hernesaari on Helsingin tiivein kaupunginosa – tiiviimpi kuin Punavuori tai Harju. 
  • Sallitaan suunnittelijoille mahdollisuus suunnitella koko kaupunginosa tai vähintäänkin kortteleita autottomina tai vähäautoisina. Sallitaan, mutta ei vaadita. Ajatuksena se, että kaavoitusta tekevät arkkitehdit voivat suunnitella parasta mahdollista kaupunkia ja autopaikkojen määrä sovitetaan tähän – eikä toisinpäin kuten nykyään on tapana tehdä. 
  • Tonttikadut niin kapeiksi, ettei hulluinkaan autokuski halua ajaa yli 20km/h vauhtia
  • Mahdollisuus tinkiä asuntojen valaistusnormeista, jos tällä saavutetaan kokonaisuutena parempi kaupunkirakenne. Vaaditaan asuntojen myyjiä selkeästi tiedottamaan tällaisissa asunnoissa, etteivät nykyaikaiset valaistusnormit täyty. 

Siinä vaatimaton ehdotukseni. Kun tämän ehdotuksen pohjalta tehty osayleiskaava ja siihen liittyvä luonnos Hernesaaren kaavasta valmistuu, molemmat tuodaan lautakuntaan, joista asemakaavatyön pohjaksi valitaan toinen.