Jäähalli Mäntymäen kentälle?

13.11.2012 9 By Mikko Sarela

HIFK esitteli tänään vision siitä kuinka Mäntymäen kentälle rakennetaan uusi uljas jäähalli. Samaan tilaan tulisi myös hotelli, iso ruokakauppa (vai kauppakeskus?), toimistoja, asuntoja ja 1500 parkkipaikkaa. Kerrosneliöitä yhteensä 80 000, eli kaiketi muutama sata asukasta kaiken muun lisäksi. Hanketta kutsutaan Helsinki Gardeniksi.

Aloite on ehdottomasti tervetullut – Mäntymäen kenttä on arvoonsa nähden todella surkeassa käytössä. Tulevaisuudessa se tulee olemaan suoraan keskiössä, jos Pisara-rata rakennetaan. Tuohon nimittäin tulee Pisaran Töölön asema.

Mutta ennen kuin sanotaan ehdottomasti kyllä, pitää tarkastella, mitä vaatimuksia näin keskeinen paikka asettaa:

  • Hanke tulee toteuttaa vapailta markkinoilta saatavalla rahalla ja tontista kuuluu maksaa täysi markkinahinta
  • Hankkeen vaikutukset kaupunkirakenteeseen tulee huomioida. Suunnitellusta rakennuksesta ei saa tulla yksi este lisää, vaan siitä pitää tulla aktiivinen korttelikaupungin laajennos. Suunnittelussa pitää kiinnittää merkittävää huomiota kävely-ympäristöön
  • Mäntymäen korttelin pitää tarjota iloa myös alueen asukkaille
  • Visuaaliseen ilmeeseen pitää saada jotain oikeasti hienoa. Tähän kohtaan ei kaivata uutta Hartwall-areenaa.

Miten hanke sitten näiden valossa pärjää?

Havainnekuva jäähallista

Havainnekuva on aika hurja, enkä ole kyllä valmis heti nielemään tuota Mäntymäen kentälle. Alla vielä pienoismalli, josta saa vähän paremmin käsitystä rakennuksen sijoittumisesta.

Hyviä puolia: jäähalli on ilmeisesti sijoitettu pääosin maan alle. Huonoja puolia on mm. asettelussa harrastettu tilan tuhlailu. Vaikka itse rakennus ei vie valtavaa määrää tilaa, sen muoto on sellainen, että se varaa paljon tilaa ympäriltään ja näin tuottaa huonoa ja monotonista kävely-ympäristöä. Eikä tuo nyt arkkitehtonisestikaan vaikuta maailmanluokan tekeleeltä – ainakaan näin harrastelijan silmään.

Parannettavaa on siis, mutta kyllä tässä hankkeessa on ihan potentiaalia. Jos hankkeen puuhamiehet ovat valmiita pähkäilemään tuota tilankäyttöä ja massoittelua Helsingin kaupunkisuunnittelupuolen kanssa siten, että saataisiin myös kaupunkirakenteeltaan toimiva lopputulos, niin eiköhän tässä ole ihan mahdollisuudet. Rakennusoikeutta, erityisesti asumisen osalta, voisi mieluummin nostaa kuin laskea.