Jätkäsaaren hotellihanke

10.5.2012 10 By admin

Jätkäsaaren tornihotelli on herättänyt runsaasti keskustelua (mm. Lasse Männistö, Otso Kivekäs, YLE, minä ja Osmo Soininvaara). Onko ehdotettu hotelli lintu vai kala?

Havainnekuva Jätkäsaaren tornihotellista
Jätkäsaaren hotellihanke on suunniteltu erityisesti suurten kongressien järjestämiseen. Tällaista hotellia ei Helsingistä vielä löydy. Omassa työssäni paljon tieteellisissä konferensseissa matkanneena voin sanoa, että kohdekaupungit valitaan osin sillä perusteella, mistä kaupungista löytyy sopivat tilat. Vaatimuksiin kuuluu mm. suuri määrä erilaisia kokoustiloja ja riittävästi hotellihuoneita. Lisäksi hotellin tulee sijaita keskeisellä paikalla, joka on kävelyetäisyydellä kaupungista. Hotelliyrittäjän edustaja sanoi suoraan, etteivät olisi harkinneet Jätkäsaarta, jos tontin vieressä ei olisi ratikkapysäkkiä.

Olen päätynyt sille kannalle, että tämän hotellin kohdalla korkeus on kohdallaan. Kerrosneliöitä ei tuolla voi vähentää ilman että tuhotaan koko hotellin konsepti ja matalammasta rakennuksesta tulisi ruma ja valtava laatikko. Mieluummin esitetyn muotoinen kapea ja korkea muoto.

Hanke on myös hyvä ja kannattava idea Helsingin kaupungin talouden kannalta. Se tuo mukanaan kokonaan uuden joukon vierailijoita Helsinkiin. Kongressimatkaajat ovat myös sitä joukkoa, jotka jättävät jälkeensä valtavasti rahaa – useita satoja euroja per päivä per henkilö.  Ja Guggenheimiin verrattuna ehdottomasti hyvänä puolena on se, että hanke ei maksa senttiäkään Helsingin kaupungille, vaan se toteutetaan kokonaan yksityisellä rahalla. Tämän lisäksi se toisi Helsinkiin mukanaan uuden kilpailijan hotellibisnekseen, mikä sekin on hyvä asia.

Onnistuessaan hanke voi myös tuoda elämää Jätkäsaareen, mikä nostaa mahdollisuuksia sille, että Jätkäsaaresta ei tule nukkumalähiö vaan osa kaupunkia.

Sitten niihin miinuspuoliin. Hotellin katuympäristö on kuollut ja monotoninen. Tornin ulkoasu on hauskan näköinen kaukaa vilkaistuna, mutta ohi kävelevälle jalankulkijalle se ei tarjoa mitään kiinnostavaa. Todellisuus on myös usein erilainen kuin havainnekuvat. Alla kuva Tukholmassa olevasta sisartornista.

Jätkäsaaren tornihotellin esikuva Tukholmassa
(Otso Kivekäs)

Taloudellisesti hanke on siis kannatettava, enkä myöskään vastusta siroa ja kapeaa tornia. Etäisyys Tuomiokirkosta on 2km, joten tällä ei tule myöskään olevaan huomattavaa vaikutusta Helsingin historialliseen profiiliin Suomenlinnan suunnasta katsottuna. Jätkäsaareen on tulossa muitakin korkeita rakennuksia, joten hanke ei jääne yksinäiseksi torniksi muuten matalassa ympäristössä.

Yksi asia pitäisi silti korjata – julkisivun tylsyys. Lähden siitä, että poliitikot eivät ole parhaita valitsemaan sitä, mikä on hienoa ja mikä kamalaa. Aikoinaan esimerkiksi Temppeliaukion kirkkoa vastustettiin kamalana, mutta ajan myötä se on ottanut paikkansa esimerkkinä upeasta suomalaisesta arkkitehtuurista. Siksi ehdotan, että kaavoituksen yhteydessä vaaditaan, että hankkeen toteuttaja käyttää julkisivuun ja katuympäristöön tietyn rahamäärän tai prosenttiosuuden koko hankkeen budjetista. Näin voidaan varmistaa, että hankkeen toteuttaja oikeasti panostaa julkisivun laatuun.